fallback

Търси се начин субсидиите на зърнопроизводителите да бъдат платени до март

Зърнопроизводителите все пак ще протестират между 18 и 22 февруари пред сградата на Министерския съвет

15:26 | 05.02.13 г. 5

Премиерът Бойко Борисов е възложил на финансовия министър Симеон Дянков да направи разчет на средствата, така че да стане ясно дали субсидиите за зърнопрозиводителите няма да могат да бъдат изплатени по-рано от 15 март, обяви земеделският министър Мирослав Найденов, цитиран от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. 

Преди седмица Найденов официално призна, че дължимите субсидии няма да бъдат изплатени до 31 януари, както е практиката досега. Той поясни, че най-вероятно сумите ще бъдат платени на два транша - през март и през април.

Все пак ресорният министър на земеделието отказа да се ангажира с конкретна дата и обясни: „Не искаме отново да им дадем дата, която е нереална. Когато имаме точна дата, ще ги поканим, за да им я съобщим официално, към момента това е невъзможно”, обясни Найденов.

Проблемът в случая е, че това са 100% европейски средства, но които в този момент се плащат от българския бюджет. 

„Трябва да ги намерим и да ги дадем от републиканския бюджет. Досега в годините назад, винаги сме плащали субсидиите през месец януари, но никога не сме плащали 2 млрд. лв. по дълга на Милен Велчев“, обясни подробно той, оправдавайки министерството си.

Министърът се извини официално на зърнопроизводителите във връзка със забавените суми. „В януари не беше възможно да го направим, затова още веднъж се извинявам”, каза Найденов.

Въпреки извиненията и оправданията по-рано днес стана ясно, че зърнопроизводителите все пак подготвят национален земеделски протест между 18 и 22 февруари пред сградата на Министерския съвет. За това са взели решение днес представителите на Националната асоциация на зърнопроизводителите по време на извънредния си разширен управителен съвет, който се проведе днес в Арбанаси.

„Неизплащането на директните средства от ЕС, които възлизат на 850 млн. лв. за стопанската 2011/2012 г. засягат пряко или косвено 86 хил. земеделци“, уточни Ангел Вукадинов, председател на асоциацията.

Според него зърнопроизводителите няма да се съгласят на нови срокове за изплащането на субсидиите, защото са чакали достатъчно. "Извиненията на министъра за удължаване на срока за плащанията до 15 март са необходимо, но недостатъчно условие за започване на нови преговори за сроковете", категоричен бе той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:49 | 10.09.22 г.
fallback