IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да разчетем фактурата за електричество?

Икономическият министър Делян Добрев даде обяснение за всеки ред от фактурите, изпратени от електроразпределителните дружества

09:07 | 11.02.13 г. 29
Как да разчетем фактурата за електричество?

Фактурите, които получихме през януари, са по-пълни и с повече детайли и това е факт заради Третия либерализационен пакет, коментира в ефира на bTV министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той обясни какво означава всеки ред от сметката, която изпращат ежемесечно електроразпределителните дружества.

В последните фактури ясно се вижда, че потребената енергия е около 1/3 от стойността, която трябва да бъде платена. По допълнителните пера като "Достъп до разпределителната мрежа" се заплаща за преноса на електричеството от мястото на производство до населеното място.

По перото "Пренос през разпределителната мрежа НН" пък се заплаща за разпределението на електричеството в рамките на населеното място. "Сумата е по-голяма, тъй като мрежата в населеното място е с много по-голяма дължина, спрямо преноса от мястото на производство до населеното място", обясни Добрев.

В "Добавка за зелена енергия" се включват разходите за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници. "Тук се включват 13-те процента, с които беше увеличена цената на електричеството от 1 юли 2012 година", коментира още икономическият министър.

Той допълни, че с перото "Невъзстановяеми разходи" се заплащат разходите за дългосрочните договори, сключени през 2000 година. "AES "Гълъбово" обаче заработи на пълна мощност едва през 2011 година, така че сега берем плодовете от договорите, сключени преди толкова години", допълни Добрев.

Всъщност всички тези допълнителни редове във фактурите винаги са били в сметката, която трябва да платим, но не са били видими, стана ясно от думите на министъра. 

Цялостна стратегия за справяне с проблемите по отношение на битовите сметки

Необходима е цялостна, но и дългосрочна стратегия за справяне с проблемите с битовите сметки, смята омбудсмана Константин Пенчев малко по-рано в ефира на "Нова Телевизия". Според него проблемът е от години и трябват години, за да бъде решен.

"Не е нормално хората да си дават цялата заплата за отопление без да имат радиатори", заяви още той.

Омбудсманът коментира, че 30% от жалбите, които получава, са срещу доставчиците на обществени услуги и мобилните оператори. В последния месец има ръст на жалбите срещу топлофикационните дружества, но не и срещу ЕРП-тата и ВиК операторите.

Пенчев призова да не бъде политизиран проблемът. "Трябва да бъде направена цялостна ревизия на сметките и да бъде изготвена дългосрочна стратегия за преодоляване на слабостите на системата", допълни още той и призова дружествата да обясняват на хората какво точно вписват във фактурите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 3 rate down comment 1
kreditkiller
преди 11 години
Точно от там съм направил справката за EU-27, която е 0.112От тук съм взел цените в България от Решение Ц-17 от 28.06.2012 год.http://***.dker.bg/pagebg.php?P=401&SP=402(без акциз и ДДС)Като ги добавих, защото НИЕ ГИ ПЛАЩАМЕ се получи 0.159Както казах, проблема е оплакването на хората за утрояване на сметките, не поради увеличение на цената на стоката, а поради увеличение разходите на доставчика."Разходите по закупената електроенергия възлизат на 731.233 млн. лв., което е намаление със 7.31% на годишна база, но разходите по разпределение на електроенергията достигат до 593.706 млн. лв., което е увеличение с 41.35%."Това е почти толкова колкото съм изчислил 41% по-скъпо от EU-27.Колко са приходите на електроразпределителните дружества за една година и колко са разходите за покупка на електроенергия? За да видим колко остава за поддръжка на мрежите и от къде идва увеличението.Моля Автора за по-подробна информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 2
rumen221
преди 11 години
ВНИМАНИЕ - КРАДЦИ...!!!М.Никоблов - "Седми блок в АЕЦ "Козлодуй" може да се строи със средства на централата"- САМО ТАКА УЕСТИНГХАУС МОЖЕ ДА ОТКРАДНЕ АЕЦ-КОЗЛОДУЙ... И СМЕСВАЙКИ СКЪПИЯ "АМЕРИКАНСКИ ТОК" С ЕВТИНИЯ КОЗЛОДУЙСКИ..., ДА НИ ГО ПРОДАВАТ НА ЦЕНА...- СЪВСЕМ МАЛКО ПО-ВИСОКА ОТ ТАЗИ НА "ФОТО" ТОКА (по 75 ст. за 20 години)...!!!БЕЗОЧЛИВИ РАЗБОЙНИЦИ...!АБЕ - ПРОСТО ГЕРБАДЖИИ...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 7
KostadinovK
преди 11 години
Българина както винаги не е ориентиран.Не тока е скъп а доходите са ниски!потърсете в google:Half-yearly electricity and gas prices, second half of year, 2009-2011 (EUR per kWh).png
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
kreditkiller
преди 11 години
Това е по документи, но като гледам хората се оплакват от утрояване на сметките именно в частта, която НЕ включва цената на доставената електроенергия, а недоказаните разходи по-поддръжка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 3
kreditkiller
преди 11 години
Направих си извода и той е следния:Цената в EU-27 e 0.112 - приеми я като 100%Цената в България e 0.159 което излиза 141%Цените са в евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 1
rumen221
преди 11 години
АЕЦ КОЗЛОДУЙ Е СТРОЕН И С МОИ ПАРИ, ЗАТОВА ПИТАМ:- Защо НЕК е ЗАДЪЛЖЕНА, да изкупува ЧАСТНИЯ вятърничев ток на 100%, за 25 години и на цена от 79 стотинки (без ДДС), а да отказва ток от ДЪРЖАВНИЯ АЕЦ-Козлодуй, струваща му 1.169ст. и изкупувана от НЕК само за 3,5 стотинки!?- Защо се изкупува тока от АМЕРИКАНСКИТЕ СПОНСОРИ НА СДС в Марица-3 за 17,5 ст, а от Държавния ТЕЦ за 4,5 ст. И ГЛАДНИТЕ БЪЛГАРИ КУПУВАТ "ФОТО" ТОК ЗА 75 СТОТИНКИСРАМ И ПОЗОР, ГЕРБ И ЛИЧНО ЗА БОКО- "ДА" ЗА АЕЦ-БЕЛЕНЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 2
Lucifer
преди 11 години
Делянчо да не се държи като служител на ЧЕЗ и да ни обяснява като на неграмотни *** ред по ред от кое колко са ни окрадили, защото тая ел.преносна мрежа е построена още от времето когато той не е бил даже заплануван а същите тези хора които сега са докарани до ръба на мизерията са я построили ей така, за родину, без дори и едно мерси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 1
newkid
преди 11 години
Щом министърът започва да обяснява за фактурите на частни дружества и едва ли не да ги оправдава, тежко ни и горко. Социализъм та дрънка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
Lucifer
преди 11 години
Ето, такъв популизъм със сигурност им гарантира изборна победа: http://dnes.dir.bg/news/pensii-bsp-natzionalizatzia-plosak-danak-erp-13066938?nt=4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 2
Lucifer
преди 11 години
Стига с тая Европа тук никой няма доходите на Европа и ако искат да продават на европейски цени да си продават там в Европа, на европейските данъкоплатци с европейски доходи, на европейски цени. Тук е гетото на Европа и скоро или ще останат без клиенти или просто тълпата ще ги изрита по примера на албанците, и най-добре е точно това да стане, ЧЕЗ са направо мародери...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още