fallback

Задават се лекарски протести срещу монопола на здравната каса

Медици от цялата страна ще протестират срещу наложените от касата лимити, здравният министър се застъпи за болниците

17:20 | 22.02.13 г. 1

Българският лекарски съюз събира медицинската общност от цялата страна на протест пред сградата на Националната здравноосигурителна каса в София и пред районните каси за останалите градове на страната. Това е решил на извънредното си заседание Управителният съвет на лекарския съюз, съобщават от пресцентъра му.

Протестът ще е на 28 февруари под мотото „За здравето и оцеляването на нацията”.

БЛС иска незабавна оставка на управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков и незабавна отмяна на всички регулативни методики, довели до невъзможност на лечебните заведения да лекуват гражданите. Лекарите настояват и за спешна среща с президента Росен Плевнелиев за решаване на възникналите проблеми.

Съсловната организация се обръща и към всички граждани да подкрепят протеста срещу „още един монополист – здравната каса”. 

От БЛС посочват, че в централата им са постъпили множество сигнали от болници от цялата страна. Лекарите и директорите на болниците сигнализират за новите условия в договорите, които се предлагат от страна на НЗОК и драстичното намаляване на обема дейност, който болниците могат да извършват.Те уведомяват и за проблемите, които ще последват – невъзможност на пациентите да се лекуват, съкращаване на персонал, затваряне на цели отделения за определен период от време.

Протестите започнаха от “Пирогов“, а впоследствие се присъединиха и болниците във Варна и Бургас.

Същевременно здравният министър в оставка Десислава Атанасова застана на страната на болниците в конфликта им с касата и в писмо до ръководството й призова “НЗОК да предприеме незабавно необходимите мерки за безпрепятствено функциониране на системата на болничната помощ“.

„Не мога да остана безучастна в ситуация, в която има ясни сигнали за проблеми с финансирането на утвърдени, работещи, доказали се във времето лечебни заведения за болнична помощ, които са не само „стълб“ на националната здравна система, но и са носители на иновации и нови технологии, имат изградени школи и международно признание на постиженията им.....В случай, че Надзорният съвет не предприеме незабавни действия, имам готовност за свикване на извънредно заседание на НС на НЗОК”, пише в писмото си Десислава Атанасова.

Новата методика, по която здравната каса плаща на болниците от началото на тази година, беше оповестена в средата на миналата година. Още тогава имаше сериозни опасения за ограничаване на дейностите и заплащането им. В новата методика е заложено точно колко болни могат да приемат лечебните заведения по дадена клинична пътека, а досега те разполагаха с фиксирани бюджети и свободата да ги разпределят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:49 | 13.09.22 г.
fallback