IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите отново дискутират бъдещето на АЕЦ "Белене"

"Коалиция за България" поиска проектът да не бъде закриван, от "Синята коалиция" очакват по-високи сметки за ток при строеж на нова централа

11:11 | 27.02.13 г. 6
Депутатите отново дискутират бъдещето на АЕЦ "Белене"

В едно от последните си заседания българските депутати преразглеждат проекта „Белене“. Предложението на „Коалиция за България“ е проектът да не бъде закриван, предаде агенция „Фокус“. Според „Синята коалиция“ обаче строежът на нова централа ще доведе до рязко поскъпване на електричеството.

„Решението от референдума показа, че хората убедително подкрепят изграждането на нова ядрена електроцентрала“, заяви от парламентарната трибуна „червеният“ депутат Янаки Стоилов. Той предложи отмяна на предишното решение на Народното събрание за спиране на изграждането на АЕЦ „Белене“ или да бъде потърсен компромис.

„В следващата изборна кампания всяка една партия трябва да каже какво е отношението й към проекта „Белене“, допълни още Стоилов. Малко преди това Румен Петков предложи гласуването да бъде отложено за следващия парламент, но това предложение беше отхвърлено от депутатите. Според Петър Димитров пък решение на това Народно събрание "ще струва толкова, колкото и доверието в него - по-малко от 6%". Той изрази увереност, че следващият парламент ще отменил решението на настоящия и ще вземе решение в полза на българите. 

Тезата на „Синята коалиция“ при дискусиите беше, че резултатите от референдума са показали отказа на българските граждани да поемат отговорността за строителството на нова ядрена централа и това е отговорност на Министерския съвет. „Приоритет е удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй““, посочи Иван Иванов от „Синята коалиция“.

Според Мартин Димитров пък строежът на нова централа ще доведе до поскъпване на тока с 50%, а Диан Червенкондев от ГЕРБ обясни, че строителството на новата централа ще застраши финансовата стабилност на страната. 

Формулирането на въпроса от първото демократично допитване в новата ни история "изяде" идеята за референдум, е оценката на ДПС. "Вие четете резултата с оглед на политически и дори идеологически обременености, а не от гледна точка на волята на българските граждани", коментира Лютви Местан, цитиран от БТА. 

Според Стоилов „Белене“ е бил представен като корупционен проект, но темата не бива да бъде проучвана само като обществени поръчки, а като вариант за развитие на ядрената енергетика у нас. За ГЕРБ обаче в дебата за „Белене“ в парламента „навлиза демагогията“, по думите на депутата Димитър Лазаров. Според него не може да се говори за прозрачност при „Белене“ след като са липсвали обществени поръчки и контрол. 

След гласуването на позицията на парламента за АЕЦ „Белене“ ще бъдат разгледани и промените в Закона за енергетиката и Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Да, неточност на изказа, извинявам се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Точно така.И не ние го продаваме.Евтиният български ток се изнася от енергийната мафия на БСП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Това го копирам за тези които ми говорят, че нямало как да сме произвеждали евтин ток. Което са пълни глупости, защото ние го произвеждаме но не го ползваме, а го продаваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Гамизов от време на време казва някои верни работи но все пак и той е лобист. В частност що се отнася до енергетиката, лобира за Уестингхаус.Корупцията в енергетиката всички я знаем. Само че прокуратурата все някой не я оставя да почне да преследва енергийната мафия. Някой научи ли къде са Р. Овч. и Петър Димитров?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 11 години
В сметките за ток на хората има 30-40%, които въобще не трябва да се плащат. Те отиват за корупция, фалшиви инвестиции измами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Гамизов: 30-40% от сметката за ток отива за корупцияСпоред него енергийната мафия в България е братство на кражбите-----------------------------link:http://novanews.bg/news/view/2013/02/27/45338/%D0%B3%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B2-30-40-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%82%D0%BE%D0%BA-%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BF%D1%86%D0%B8%D1%8F/?utm_source=index&utm_medium=link&utm_campaign=hot
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още