fallback

Е-правителството няма да доведе до съкращения в администрацията

Разбираем е уплахът от това, че компютрите ще заместят хората, коментира министърът за електронното правителство Роман Василев

11:04 | 14.03.13 г. 10

Роман Василев Снимка:БТА

Въвеждането на електронното правителство няма да доведе до съкрщаване на персонал от администрацията. За това увери министър Роман Василев, който ще отговаря за развитието на електронното правителство в служебия кабинет на Марин Райков пред NovaTV.

„Разбираем е първоначалният уплах от това, че компютрите ще заместят хората. От досегашния ми опит обаче знам, че въвеждането им улеснява работата на служителите”, посочи Василев. В тази връзка той увери, че не очаква разработката на електронното правителство да доведе до съкращения на персонал от административните звена.

Василев заяви, че като служебен министър неговите правомощия ще бъдат ограничени. Той подчерта, че ще може да се ангажира със срокове само за изграждането на плана за електронното правителство.

„Задачата, която съм поел, е за развитие на електронно правителство на България. Целта е в следващите два-три месеца да бъде създаден планът за изпълнение на тази задача, върху която и в момента се работи”, уточни Василев.

Вчера стана ясно, че министърът ще работи в тясно сътрудничество с транспортното министерство, под чието управление бе развитието на електронното правителство. В тази връзка Василев бе помолен да разясни, в какво точно ще се изразява съвместната им работа.

Той подчерта,че ще работи „най-вече с колегите си от "Информационно обслужване”, но и призна, че по време на служебния кабинет не могат да се правят структурни промени в министерствата.

Запознат съм с някои от бюджетните разходи, които са направени до момента. Целта е да обобщим тази информация, за да видим ефективността на разходването на тези средства, добави още той.

Василев отбеляза, че следващото правителство ще реши дали неговият пост ще се запази в Министерския съвет. Същевременно той сподели, че няма политически пристрастия, не е членувал нито в ГЕРБ, нито в която и да е било друга партия.  

Служебният министър коментира, че в Европа има много добри примери, от които можем да се поучим и да „ги побългарим, в добрия смисъл на думата“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:24 | 14.09.22 г.
fallback