IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебното правителство да успокои улицата и да започне да се отчита пред хората

Социолози и политолози призовават да се даде време на служебния кабинет и "да не се тръгва срещу всички и вричко"

09:37 | 13.03.13 г. 5
Служебното правителство да успокои улицата и да започне да се отчита пред хората

Служебното правителство трябва да започне да се отчита пред хората, призова проф. Михаил Константинов в ефира на bTV в дискусия за ролята и задачите на служебния кабинет.

“За да бъде успешно новото правителство, първо хората трябва да повярват в него. То пък трябва да направи някои неща, които са очевидни. Това правителство да започне да се отчита пред хората, ако не всяка седмица, поне на две седмици. То ще се отчита пред президента, който го е назначил, но е добре г-н Райков, който е изключителен професионалист, да излезе и да обясни на хората”, коментира проф. Константинов.

“Ако аз бях на мястото на Марин Райков, след като ме представиха, щях да сляза при протестиращите. Това е работата на кабинета – да успокои улицата”, допълни политологът Васил Гарнизов.

Според социолога Кольо Колев назначаването на служебно правителство в известен смисъл ще успокои хората и те ще заемат позиция на изчакване, тъй като “този перманентен протест започва да става болезнен, да се изчерпва”. Според него обаче социалното напрежение няма да изчезне.

“Хората бяха докарани до състояние, в което си казват: абе най-добре е те да си ходят и никой да не идва. Знам, че е парадоксално. Все пак има шанс за известно успокоение, даване на шанс да се види какво може да се направи, даване на шанс на хората да престанат да мислят емоционално, а да започнат да мислят главата си. Надявам се да се върнем към полето на разума”, коментира Колев.

“Кризата и безумното управление на ГЕРБ докара една маса от хора до тежко състояние. Грижата на това управление е да им даде глътка въздух. Има съвсем конкретен, ясен проблем, откъдето тръгна всичко. Има хора, които не издържат”, каза още социологът.

Разочарованието е неминуемо, ако се мисли емоционално, защото това правителство няма време, допълни той.

Като основна задача пред новото правителство експертите посочиха организирането на честни и прозрачни избори, а като водещ проблем – това, с което ще се сблъскат в администрацията, когато новите министри заемат постовете си. Васил Гарнизов допълни, че напомпаните очаквания към служебното правителство също представляват сериозна опасност, а президентът и служебният премиер са вдигнали летвата много високо. 

Проф. Михаил Константинов призова да не се тръгва “веднага срещу всички и всичко”. “В кризисен момент да се тръгва срещу тези хора означава, да строиш една лодка и да й пробиваш дъното. Идиотизъм е да се говори по този начин, непрофесионално е най-малкото”, посочи той.

Той подчерта, че не може проблемите да се решават с “летящ старт” и призова “съдебната система и обвинението, което дава заявка, че е живо и мърда, да направят нещо”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
jelenski
преди 11 години
Време е вече да се помисли и за нас, обикновените хора. Всичко след бойково управление е добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
"Служебното правителство трябва да започне да се отчита пред хората" - Такова нещо никога не е имало в БГ и няма да има. Правителството знае къде да се отчете и то е далеч от БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
rumen221
преди 11 години
Стояне,- Щом БВП е 47% от средноевропейския, а заплатите са 27% от средноевропейските, значи българите са заработили 35% повече отколкото получават...Явно...- Проблема е в разпределението и преразпределението на новосъздадения доход..., разбира се освен... мафията, калинките, личната алчност на вожда, олигархията и банките...В целия свят има едно едничко решение..., нарича се...ДЪРЖАВА...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 11 години
Запомнете, пари никой никога няма да Ви даде! Ще трябва да си ги заработите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
lordrad
преди 11 години
За народа е най важно да има работа и пари за да храни децата си и да плаща сметките.България няма пари тогава остава да искаме отвън.Ако ЕС не ни отпусне спешна финансова помощ от минимум 50млрд. евро но само за тази година да ги търсим в САЩ.Ако и те откажат Китай или Русия.За никоя от изброените по горе не е проблем да ни помогне разбира се при строг контрол на инвестиране на парите с цел да заработят в реалната икономика.Смятам че за следващите 4г. с инвестиции от по 50млрд. евро за всяка година ще се отлепим от дъното и ще се доближим до развитите икономики.По късно и до силно развитите.Другото е пълна гавра с народа 5лв. за пенсии и по 10лв. на ден за умиращите от глад и мизерия българи.Ами не искам така.Ако съм на мястото на Райков се обръщам към народа и му обяснявам, че тръгвам по света да търся пари и няма да се върна докато не намеря, защото ще ме е срам да се изправя пред нашите деца, родители, внуци и приятели говорейки за виртуално бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още