IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лицата в служебния кабинет

Премиерът Марин Райков ще бъде и министър на външните работи, а подуправителят на БНБ Калин Христов ще поеме финансовото министерство до изборите

17:20 | 12.03.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Служебният кабинет<em>. Снимка: БТА</em></p>

Служебният кабинет. Снимка: БТА

При представянето на служебното правителство президентът Росен Плевнелиев не съобщи имената и ресорите на всички министри. Малко по-късно обаче съставът на служебния кабинет и кратки биографии на министрите бяха публикуван на сайта на президентството.

Марин Райков ще бъде служебен премиер и министър на външните работи. Тримата вицепремиери са Екатерина Захариева, която поема поста министър на регионалното развитие, Деяна Костадинова, която застава начело на Министерството на труда и социалната политика, както и Илияна Цанова, която ще отговаря за разпределението на европейските средства.

Екатерина  Захариева беше зам.-министър на регионалното развитие, когато начело на министерството беше Росен Плевнелиев. При избирането му за държавен глава тя беше назначена за главен секретар на Плевнелиев.

Иляна Цанова до 2013 година работи в централата на ЕБВР в Лондон и заема позиция старши банкер в отдел “Общинска инфраструктура и околна среда”.

Деяна Костадинова е заместник-министър на труда и социалната политика от юни 2011 г. до февруари 2012 г.  На 28 февруари 2012 г. с Указ на Президента на Република България е назначена за секретар по социални политики, младежта и спорта на Президента.

Министър на финансите ще бъде зам.-управителят на БНБ Калин Христов, чието име беше спрягано и за премиер в служебния кабинет. От БНБ уточниха, че той излиза в неплатен отпуск за времето, през което ще бъде служебен финансов министър. 

За първи път начело на Министерството на вътрешните работи (МВР) ще застане жена – ген. Петя Първанова. В момента тя оглавява международната дирекция на вътрешното министерство. За министър на отбраната е обявен Тодор Тагарев, който е инженер по автоматика и телемеханика, завършил Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия.

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще бъде управлявано от Асен Василев, който е възпитаник на Харвард. Василев е съосновател е и президент на Everbread - една от петте компании в света за ценообразуване на самолетни билети.

В служебното правителство ще има и специален пост, който ще отговаря за електронното правителство. На този стол сяда Роман Василев, който е създател на компанията „Юронет България“. От 2005 година компанията започва изграждането на банковата мрежа у нас. От 2011 г. до 2013 г. Василев е член на Борда на директорите на Американската търговска камара в България с ресор „Корпоративна и социална отговорност”.

Министерството на земеделието и храните поема проф. Иван Станков, който е ректор на Тракийския университет в Стара Загора. Правното министерство пък поема Драгомир Йорданов, който е директор на Националния институт на правосъдието.

Начело на Министерството на образованието е проф. Никола Милошев. В момента той е зам.-председател и главен научен секретар на БАН. 

Транспорта поема Кристиян Кръстев, който в началото на тази година беше назначен за заместник министър на транспорта на мястото на подалия оставка Камен Кичев. Здравното министерство поема проф. Николай Петров, началник на катедра по анестезиология към Военно-медицинска академия (ВМА).

Юлиян Попов ще поеме Министерството на околната среда и водите. Той е завършил българска филология в Софийския университет. Биографичната справка на Попов показва, че от 2006 г. е председател на Управителния съвет на Българското училище за политика “Димитър Паница”. Председател е и на УС на фондация “Елизабет Костова” и е член на настоятелствата на Нов български университет и на Американския университет в България.

Министър на културата ще бъде актьорът Владимир Пенев, а спортен министър - плувецът-маратонец Петър Стойчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
mnz
преди 11 години
Един странен въпрос се сетих, кой ще замества Калин Христов в БНБ по време на неплатения му отпуск? Защото той не заема позиция която може да остане свободна с месеци, както той се кани да направи. Кой ще гледа за борда, ако няма човек натази позиция в БНБ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още