IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е-правителството няма да доведе до съкращения в администрацията

Разбираем е уплахът от това, че компютрите ще заместят хората, коментира министърът за електронното правителство Роман Василев

11:04 | 14.03.13 г. 10
<p>
	<em>Роман Василев</em> Снимка:<em>БТА</em></p>

Роман Василев Снимка:БТА

Въвеждането на електронното правителство няма да доведе до съкрщаване на персонал от администрацията. За това увери министър Роман Василев, който ще отговаря за развитието на електронното правителство в служебия кабинет на Марин Райков пред NovaTV.

„Разбираем е първоначалният уплах от това, че компютрите ще заместят хората. От досегашния ми опит обаче знам, че въвеждането им улеснява работата на служителите”, посочи Василев. В тази връзка той увери, че не очаква разработката на електронното правителство да доведе до съкращения на персонал от административните звена.

Василев заяви, че като служебен министър неговите правомощия ще бъдат ограничени. Той подчерта, че ще може да се ангажира със срокове само за изграждането на плана за електронното правителство.

„Задачата, която съм поел, е за развитие на електронно правителство на България. Целта е в следващите два-три месеца да бъде създаден планът за изпълнение на тази задача, върху която и в момента се работи”, уточни Василев.

Вчера стана ясно, че министърът ще работи в тясно сътрудничество с транспортното министерство, под чието управление бе развитието на електронното правителство. В тази връзка Василев бе помолен да разясни, в какво точно ще се изразява съвместната им работа.

Той подчерта,че ще работи „най-вече с колегите си от "Информационно обслужване”, но и призна, че по време на служебния кабинет не могат да се правят структурни промени в министерствата.

Запознат съм с някои от бюджетните разходи, които са направени до момента. Целта е да обобщим тази информация, за да видим ефективността на разходването на тези средства, добави още той.

Василев отбеляза, че следващото правителство ще реши дали неговият пост ще се запази в Министерския съвет. Същевременно той сподели, че няма политически пристрастия, не е членувал нито в ГЕРБ, нито в която и да е било друга партия.  

Служебният министър коментира, че в Европа има много добри примери, от които можем да се поучим и да „ги побългарим, в добрия смисъл на думата“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
GKaloferov
преди 11 години
С либерални ценности съм, но абсолютно несериозно е да се говори за 50 %съкращение , след като частният сектор бълва все повече безработни.Би следвало всичко да се прави с умерено темпо и мащабно,а не както досега на парче и набързо, както и изпълнение на стратегиите ,а не само тяхното писане.Корупцията ще намалее ,когато има контрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
Спящият бик
преди 11 години
Не ме интересуват политическите им игрички! От експертна гледна точка такова изказване е ГАФ и пиша първата черна точка на този министър и на това правителство в тефтерчето си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
Tikvarova
преди 11 години
Явно "момчето" има нещо в главата си за да каже подобно нещо. Вие какво очаквате в тази нестабилна ситуация да се изтъпани и да каже:- Да, около 50-75% от администрацията ще си загуби работата след реализирането на eGovernment! Нали на следващият ден, поне 300 хил. служители на ДА ще са на улицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Аз искам работещо е-правителство и 50% по-малка администрация.Не ми трябват и двете ако са в пълен размер. Малко се обезсмислят приказките за обещаните икономии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
goshe
преди 11 години
И за какво ще го прави, като няма да намали администрацията...Абе тия хора не са ли висяли по гишета???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 0
MZ/X
преди 11 години
На възможно най-много места в държавната администрация човекът трябва да е заместен с компютър! Само тога ще имаме бърза, коректна, евтина и безкорупционна работа на държавната администрация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 3
Rumen_
преди 11 години
Естествено, че трябва да се намали администрацията.Ако може да се съкрати администрацията на половина, а заплатите на останалите да се увеличат по две, ще е най-добре. Но всичките да се назначават само след прозрачни конкурси.Човек с по-голяма заплата би трябвало да е по-малко податлив на корупция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 0
Vesko94
преди 11 години
Аз не разбирам. Нали целта на електронното правителство е да се намалят административните разходи и корупцията? Не просто трябва да има съкращения в администрацията, но и трябва да се положат усилия към компютърно ограмотяване на българското население. Само с Е-правителство бихме могли силно да намалим злоупотребите на държавните чиновници, но също така и ще спестим много пари, които можем да пренасочим към други сфери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 1
evg9
преди 11 години
Дано това за съкращенията на администрацията да е само заради ушите на администрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още