IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само две банки с оферта да финансират заема на БЕХ

За другия вариант за набиране на средства - облигационен заем, кандидати за консултант, са шест банки

15:00 | 25.03.13 г.
Само две банки с оферта да финансират заема на БЕХ

Две банки са подали документи в процедурата за избор на финансираща институция по сделка за структуриране на заем в чужда валута в размер на 250 млн. евро за Българския енергиен холдинг. Кандидати за това са само Deutsche Bank и Citi Group, става ясно от информация на сайта на енергийния холдинг.

От холдинга съобщават още, че шест са банките, подали заявление за участие в процедурата по избор на инвестиционен консултант по облигационната емисия на стойност от 250 млн. евро. До изтичането на срока документи са подали HSBC, Societe Generale, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Citi Group и JP Morgan& ПФБК.

Сега БЕХ трябва да избере кой от двата варианта да избере – дали да вземе заем или да емитира емисия облигации. Целта е да бъдат набрани средства за финансиране на задълженията на Националната електрическа компания (НЕК).

През май е падежът на заема, теглен от BNP Paribas, който беше изтеглен за подготовката на строежа на АЕЦ „Белене“. Неговата стойност е 195 млн. евро. Останалата част от средствата ще бъде ползвана за подобряване на ликвидността на БЕХ.

Сред проектите, за които холдингът ще има нужда от още финансови средства, например, е "Набуко", строителството на който може да започне още през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още