fallback

Хиновски: Грешка беше да забравим пътя на Запад за електроенергията ни

До края на април ЕСО ще внесе актуализираните планове за развитие на енергетиката в енергийния регулатор

13:08 | 09.04.13 г. 3

През последните 20 години България подцени участието си в електроенергийни интерконекторни връзки със Запада и така сега не можем да се възползваме от ситуацията в Италия, където цените на електричеството са по-високи. Това мнение изказа председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски. 

Според него България е отказала участие в проекти за пренос на ток към Италия, въпреки че е получила покана от страна на Гърция и Черна гора. "В Италия също има криза, но цените са такива, че биха отпушили блокирания износ", допълни още експертът по време на изказването си на VIII-та Годишна конференция за стратегическата инфраструктура. 

Във връзка с възникналите настроения в обществото Хиновски посочи, че голяма част от казусите по отношение на чуждите инвестиции в електроенергията са решени в Енергийната харта, подписана от България. Например тя посочва, че възникнали спорове се решават чрез арбитраж и се посочват няколко механизма за това. 

"В момента атакуването на чуждите инвестиционни проекти крие риск не само за имиджа на страната ни, но и ще засегне инвестиционния климат и откриването на работни места", категоричен беше експертът. 

До края на април Електроенергийният системен оператор (ЕСО) ще внесе в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) актуализация на 10-годишния план за развитие на енергийния пазар. Това стана ясно от думите на Пламен Герджиков по време на VIII-та Годишна конференция за стратегическата инфраструктура. 

В плана са включени всички инвестиционни проекти, за които е взето решение за изпълнение. Сред тях например са изграждане на нови електропроводи, които да свържат ТЕЦ "Марица Изток" с Неа Санта, в Гърция, както и като цяло разширяването на Маришкия басейн. 

"След затварянето на малките четири блока на АЕЦ "Козлодуй" се измества фокуса", коментира още Герджиков, представяйки енергийната система на страната. 

В плановете на ЕСО са и изграждане на нови далекопроводи с Румъния. Реализацията на тези идеи, заложени в плана за развитие, ще стане до 5-6 години, убеден е още Герджиков. 

Сред приоритетите за газопреносната система на България пък е изграждането на междусистемните връзки с Гърция, Турция и Сърбия, уточни от своя страна Пламен Тенев от "Булгартарнсгаз". Той допълни, че те ще намалят разходите за транспорт на газ и като цяло ще свалят цената на газа, от друга страна ще създадат диверсификация на доставките и ще доведат до наличие на конкуренция, допълни още той. 

Освен междусистемни връзки в плановете на "Булгартрансгаз" е увеличаването на капацитета на хранилището в Чирен, което ще обезпечи сезонната несигурност на доставките на природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:36 | 06.09.22 г.
fallback