IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" се готви за експанзия на газовите пазари

Няма да пречим на либерализацията, но ще се борим за дела си, обяви шефът на дружеството Димитър Гогов

15:15 | 05.02.13 г. 2
"Булгаргаз" се готви за експанзия на газовите пазари

„Булгаргаз“ се готви за експанзия на газовите пазари, стана ясно по време на първата регионална газова конференция, която се проведе в София. Основната тема беше либерализацията на газовите пазари и перспективите за развитие.

Директорът на газовата компанията Димитър Гогов обясни, че няма да създава пречки пред либерализацията, но ще се бори „със зъби и нокти“, за да запази дела си на пазара. Пред Investor.bg той поясни, че е в процес на преговори за покупка на газ от консорциума „Шах Дениз II”. Става дума за 16 млрд. куб. метра газ годишно, които остават след доставката на точката за Азербайджан и Грузия. 6 млрд. куб. метра вече са договорени.

В момента консорциумът води преговори с определен брой компании и една от тях е „Булгаргаз“ за останалите количества.

Що се отнася до клиентите, на които компанията би могла да продава газ, Гогов уточни, че такива ще бъдат търсени след реализацията на газовите връзки със съседните страни – Сърбия, Румъния, Гърция, Турция или Македония. „На първо място обаче е гарантирането на интересите на българските потребители“, допълни той. От неговите думи стана ясно още, че преговорите с консорциума „Шах Дениз II” ще продължат независимо кое трасе изберат те за пренос на газ от Каспийския регион към Европа.

По-рано икономическият министър Делян Добрев обясни, че „Набуко Запад“ е по-добрата алтернатива за България. В същото време дори и да бъде избрана алтернативата ТАР, пак ще можем да получаваме газ, но през системна връзка с Гърция.

Добрев коментира още, че България работи активно „Шах Дениз II” да избере „Набуко Запад“. „Смятам, че позитивите на този проект са, че по него има силно политическо съгласие и е проект от национално значение за всички държави, през които ще мине“, коментира Добрев и допълни, че тръбите на „Набуко“ ще докарат газа до „сърцето на Европа“ и ще има по-голям пазар на суровината. „ТАР се движи по периферията“, смята още той.

Що  се отнася до отварянето на пазарите Гогов не отрече, че те ще доведат до по-силна конкуренция, но допълни, че цената не винаги зависи от наличието на повече играчи на пазара. „Цената се определя от пазара, а в България има по-голямо търсене, отколкото предлагане“, допълни още шефът на „Булгаргаз“.

По негови думи в редица сектори в Европа се вижда, че не винаги противопоставянето на големите играчи е доброто решение за либерализация на пазара. „Самият консорциум „Шах Дениз II” е пример за това как се обединяват големи компании и интересите на всички се запазват“, обясни още Гогов.

В някои страни от Европа се водят разговори цената  на природния газ да се освободи от петролните индекси, обясни Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт. Използват се цените на spot-пазарите. Това вече е въведено във Франция, където 80% от цената се определя от пазарите. Предстои подобна промяна да бъде направена и в Белгия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Melani2
преди 11 години
Хайде лопатат,ХА ХА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Melani2
преди 11 години
Хайде лопатат,ХА ХА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още