IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да се готвим ли за нова газова война между Русия и Украйна?*

България е в същото технологично състояние както през 2009 година, но едва ли ще се стигне до сериозни проблеми, прогнозира експерт

11:38 | 29.01.13 г. 1
<p>
	Ще врътне ли Русия газовото кранче? Снимка: Reuters</p>

Ще врътне ли Русия газовото кранче? Снимка: Reuters

Опасност за възникване на газов конфликт между Русия и Украйна винаги съществува, заради „разкраченото“ положение на Украйна - нито част от ЕС, нито приближена до Москва. Този коментар направи енергийният експерт проф. Атанас Тасев пред Investor.bg по повод сметката от 7 млрд. долара за природен газ, която Москва изпрати на Украйна.

Годината обаче не 2009 година, нито ситуацията е същата, е мнението на Тасев по отношение дали ще има повторение на газовата криза в началото на 2009 година. Тогава спор за количествата газ, които преминават през територията на Украйна станаха причина за спирането на доставките на природен газ за цяла Европа.
Според Тасев обаче до този вариант трудно би се стигнало в днешните условия и целта на Русия е да „размаха пръст“ на Украйна.

Що се отнася до подготовката на България за неблагоприятно развитие на този спор, „технически сме в същата позиция“, призна още енергийният експерт. Според него обаче дори и преди няколко години страната ни не е пострадала толкова сериозно.

„Потреблението ни е около 7 млн. куб. метра на ден. Считам, че има увеличение на капацитета на хранилището в Чирен, освен това около 2 млн. куб. метра газ могат да дойдат от реверса на тръбопровода с Гърция. И да не забравяме газа по тръбите“, обясни още Тасев.

Той коментира, че 2009 година година е показала още, че предприятията, за които по закон е предвидено да поддържат запаси, го правят, макар и това да коства големи разходи.

От "Булгартрансгаз" съобщиха за Investor.bg, че от "Газпром Експорт" на този етап няма  постъпила информация за намалени или променени количества природен газ за пренос от входната точка на транзитната газопреносната система. Българската компания има сключен договор за транзитен пренос на газ до Гърция, Турция и Македония. 

Макар и да имаше големи планове, повечето двустранни газови връзки, за които се заговори през 2009 година, все още са само на хартия. В момента се изгражда единствено връзка с Румъния, но пък в последните месеци има сериозна активизация на усилията в тази насока. Газовата връзка със Сърбия, която ще ни даде достъп до газовия хъб Баумгартен в Австрия тепърва ще бъде проектирана, а през март се очаква първата копка за изграждането на връзка с Гърция.

Плановете на правителството са до юни да започне строителството на „Набуко“, които пък ще ни дадат газова връзка с турската преносна мрежа.

Последна актуализация: 23:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
Приказки, сладки приказки...А, някой да ми каже, от началото на 2009-та до сега не минаха ли 4 години и не се ли изграждат за толкова време не стотици, а хиляди километри газопроводи? Уж ставаше дума за "няколко километра" междусистемни връзки...- Къде са? И чие пратителство отговаря за тяхното построяване? Пак ли на Тройната коалиция ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още