IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиновски: Грешка беше да забравим пътя на Запад за електроенергията ни

До края на април ЕСО ще внесе актуализираните планове за развитие на енергетиката в енергийния регулатор

13:08 | 09.04.13 г. 3
<p>
	<em>Пламен Герджиков представя енергийната система на България. Снимка: Investor.bg</em></p>

Пламен Герджиков представя енергийната система на България. Снимка: Investor.bg

През последните 20 години България подцени участието си в електроенергийни интерконекторни връзки със Запада и така сега не можем да се възползваме от ситуацията в Италия, където цените на електричеството са по-високи. Това мнение изказа председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски

Според него България е отказала участие в проекти за пренос на ток към Италия, въпреки че е получила покана от страна на Гърция и Черна гора. "В Италия също има криза, но цените са такива, че биха отпушили блокирания износ", допълни още експертът по време на изказването си на VIII-та Годишна конференция за стратегическата инфраструктура. 

Във връзка с възникналите настроения в обществото Хиновски посочи, че голяма част от казусите по отношение на чуждите инвестиции в електроенергията са решени в Енергийната харта, подписана от България. Например тя посочва, че възникнали спорове се решават чрез арбитраж и се посочват няколко механизма за това. 

"В момента атакуването на чуждите инвестиционни проекти крие риск не само за имиджа на страната ни, но и ще засегне инвестиционния климат и откриването на работни места", категоричен беше експертът. 

До края на април Електроенергийният системен оператор (ЕСО) ще внесе в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) актуализация на 10-годишния план за развитие на енергийния пазар. Това стана ясно от думите на Пламен Герджиков по време на VIII-та Годишна конференция за стратегическата инфраструктура. 

В плана са включени всички инвестиционни проекти, за които е взето решение за изпълнение. Сред тях например са изграждане на нови електропроводи, които да свържат ТЕЦ "Марица Изток" с Неа Санта, в Гърция, както и като цяло разширяването на Маришкия басейн. 

"След затварянето на малките четири блока на АЕЦ "Козлодуй" се измества фокуса", коментира още Герджиков, представяйки енергийната система на страната. 

В плановете на ЕСО са и изграждане на нови далекопроводи с Румъния. Реализацията на тези идеи, заложени в плана за развитие, ще стане до 5-6 години, убеден е още Герджиков. 

Сред приоритетите за газопреносната система на България пък е изграждането на междусистемните връзки с Гърция, Турция и Сърбия, уточни от своя страна Пламен Тенев от "Булгартарнсгаз". Той допълни, че те ще намалят разходите за транспорт на газ и като цяло ще свалят цената на газа, от друга страна ще създадат диверсификация на доставките и ще доведат до наличие на конкуренция, допълни още той. 

Освен междусистемни връзки в плановете на "Булгартрансгаз" е увеличаването на капацитета на хранилището в Чирен, което ще обезпечи сезонната несигурност на доставките на природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
Казвам мафия, защото не мога да нарека по друг начин Организираната Престъпна Група (ОПГ) по друг начин, защото тази група е окрала милиарди от Българския народ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
"През последните 20 години България подцени участието си в електроенергийни интерконекторни връзки със Запада и така сега не можем да се възползваме от ситуацията в Италия, където цените на електричеството са по-високи. Това мнение изказа председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски." - ААААА НЕ!Тогава енергийната мафия, не искаше "връзка" с Европейските системи, защото изнудваше Турция и Гърция, че не може да им доставя ток от Европа и те трябваше да купуват от нас.След като Турция и Гърция си решиха зависимостта от бг, тогава НЕК продължи да "изнудва" Българския народ - няма връзка с Европейските системи, няма Smart Grid, не мога да си избирам доставчика и така до днес - когато Българския народ каза, че НЯМА да го плаща този скъп ток!!! Оказа се, че мафията е построила мощности за 12000МВТ, а ние ползваме 4000МГВ.Сега вече Енергийната мафия ще пише НОВА стратегия.Мафията приложи формулата: АММ - Ако Мине - Мине!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
dakl
преди 11 години
Както е известно със стари к....и нов бърдак не става.Хиновски и Ко убиха всичко което имаше жизнени сокове в енергетиката и сега отново ни дават съвети какво сме трябвало да направим.А защо не го направиха те след като са патерица на всяко антибългарско правителство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още