IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всеки българин създава годишно по пет килограма електронен боклук

До 16,30 часа столичани ще могат да предават стари и ненужни устройство пред храм-паметника "Св. Александър Невски"

14:45 | 27.04.13 г. 1
<p>
	Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

Всеки българин годишно генерира по пет килограма електронен боклук, а общото количество събрани електронни отпадъци в страната за една година е едва 30 тона, заяви служебният министър за развитие на електронно правителство Роман Василев след откриването на кампанията "Бъди отговорен. Е-рециклирай", посветена на Международния ден на Земята - 22 април.

До 16.30 часа днес пред храм-паметника "Св. Александър Невски" столичани ще могат да предават стари и ненужни устройства - от мобилни телефони и компютри до бяла техника. Устройствата се приемат в специализиран бус с надпис "Национална екологична мрежа".

Василев изрази надежда, че инициативата ще се превърне в традиция, и обяви, че в средата на май кампанията ще се разгърне в национален мащаб.

По думите му от 1 млн. мобилни телефона се извличат 16 тона мед, 350 кг сребро, 34 кг злато и 15 кг паладий.

Даниел Костов, мениджър във фирмата "Екологика", която ще превози и рециклира електронните отпадъци, събрани днес, обясни, че те ще бъдат разглобени и разделени на фракции. Част от фракциите като пластмаса, стъкло и метал ще останат в страната, а други - като мед, алуминий, злато и сребро, ще бъдат изпратени в най-големия за Централна Европа преработващ завод в Германия.

Причината ценните метали да "напускат" пределите на България е, че у нас няма законна инсталация, която да разполага с разрешително за химическата им обработка, обясни Костов.

Част от събраните средства ще бъдат предоставени на сайта http://ucha.se/, в който децата могат да придобият по иновативен и забавен начин нови знания. Сайтът е базиран на изцяло нов метод на учене чрез интерактивни уроци, обясни Василев.

Всеки, дарил електронно устройство, ще получи електронен протокол и сертификат, които удостоверяват, че е предоставена съответната техника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
RedBot
преди 11 години
"Всеки, дарил електронно устройство, ще получи електронен протокол и сертификат, които удостоверяват, че е предоставена съответната техника."Бих си мръднал гъ.. пръста за некой лв/кг примерно. Или пък електронния сертификат да е на рекламна флашка, но за усмивка пред строя електронния *** при другия ***. Пък който иска да пичели да си го изрови от кофите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още