IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата: Технологичният брак е бил за Хасково, Варна и други градове

Политическите партии се възползваха от случая в Костинброд и ЦИК трябва да провери това, смята главният прокурор

12:11 | 15.05.13 г. 103
Прокуратурата: Технологичният брак е бил за Хасково, Варна и други градове

Следствен експеримент в залата за пресконференции на прокуратурата беше извършен с иззетите вещени доказателства от печатницата "Мултипринт". Действията бяха извършвани спрямо всички изисквания в Наказателния кодекс, гарантира главният прокурор Сотир Цацаров. 

Бюлетините бяха иззети и преместени в прокуратурата, а общото им количеството е 22 палети, уточни още той по време на специална пресконференция, посветена на провеждането на изборите на 12 май. Цацаров обаче коментира, че са преценили, че няма да могат да проследят палетите и затова само са ги оставали под охрана. 

Главният прокурор заяви, че недоумява защо законът постановява да се прави обществена поръчка за отпечатване на бюлетини, при положение, че държавата притежава печатницата на БНБ. "Това не е упрек към служебното правителство", допълни още той. 

Показани бяха и мострите от Министерския съвет как трябва да изглеждат бюлетините. Следственият експеримент показа, че част от иззетите бюлетини са идентични с мострите. Бяха показани още и снимки от огледа в печатницата. Бюлетините са чисти, без отбелязвания и печати.

От показаните в прокуратурата снимки е видно още, че върху част от тези палета има етикети с имена на градове – Варна, Благоевград, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Кюстендил, Шумен и за чужбина. „Ако имаме брак, то той е предназначен за някой от тези градове“, коментира зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. След детайлния оглед ще стане ясно за кои избирателни райони са бюлетините. 

При проверката на ДАНС собственикът на печатницата „Мултипринт“ Йордан Бончев е показал на разследващите помещение с четири палета с макулатура – листата са били намачкани и изцапани. В друго помещение обаче са били открити около 10 палета, в които е имало някои нарязани и залепени в кочан бюлетини, а помещението не е било заключено, допълни още зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. 

Той обаче коментира, че не е коректно да се правят заключения дали има неизпълнение на поръчката или опит за манипулиране на вота. Няма привлечени обвиняеми, но са повдигнати обвинения срещу длъжностните лица и тепърва ще се изяснява вината им. 

Има сигнал и за подготвени транспортни средства, които да транспортират бюлетините, допълни от своя страна прокурорът Роман Василев. 

Сарафов прочете и част от показанията по случая, от които става ясно, че не е възлагано допълнителен печат, а при открити нередности в избирателни секции са били взимани бюлетини именно от складовете на печатницата. 

Цацаров съобщи, че за случая е бил информиран президентът Росен Плевнелиев, тъй като събота е ден за размисъл, а в неделя ще се проведат и предсрочните парламентарни избори.

Плевнелиев постановил да бъде организирана сигурна охрана на бюлетините. Аз предложих прокуратурата да работи активно, но да не изнася информация, защото тя ще взриви деня за размисъл, заяви още Цацаров.

Станалото в Костинброд беше оповестено от една медия и поради огромния интерес, бяхме принудени да публикуваме прессъобщение за казуса. В него не сочи и не адресира за намесата на конкретна политическа партия. Реакцията на другите партии трябва да бъде оценена от ЦИК, защото ситуацията беше използвана от тях, смята главният прокурор.

Образувани са 64 досъдебни производства за нарушения по време на изборите, сочат още данните на прокуратурата. По два от случаите вече има две осъдителни присъди по обвинения за покупка на гласове за една и съща политическа партия – „Движение за права и свободи“, обяви Сотир Цацаров.

За останалите сигнали и производства главният прокурор отказа да обяви за чия партия са агитирали и опитвали да купят гласове, тъй като все още няма влезли в сила присъди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

85
rate up comment 2 rate down comment 0
Tikvarova
преди 10 години
Дали бихте били така добър, да ме информирате(като човек, който е запознат с работата на секционните комисии), как тези 350 000 (или повече) се използват като технология за купуване на гласове!Благодаря предварително!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
84
rate up comment 3 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
да...и щяхте да сте с 350 000 още малко:) гордей се:) а типично по герберски - ти се засягаш когато някой те нарежда, а наричаш Станишев - СерГея...да не коментирам, че хомофобията обикновено е символ на скрит хомосексуализъм...И да-личи ми колко ми е образованието-дало ми е достатъчно, за да не съм герберско зомби:) Ти сигурно си с 8ми клас-майка ми има един братовчед, който е кофражист-той е голям фен на ББ-както и ти:) Относно компетентният орган-прокуратурата е компетентно сподели, че има съмнения за 350 000 бюлетини, които нямат работа там-това достатъчно ли е компетентно? И ако гледаш само присъдите-е значи тройната коалиция са цветя и рози-няма нито една присъда срещу никой от тях-освен оправдателна срещу Масларова. Няма нито една присъда срещу мастит мафиот(Маргините лежаха по времето на БСП)-спря да се говори за ***, за Маргини и т.н. Даже Галеви пуснаха да си ходят. Толкова за интелекта ти...А си толкова зле подготвен, че вземи млъкни-тройната коалиция е с мандата на ДПС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
83
rate up comment 3 rate down comment 5
p_trade
преди 10 години
Ако вси4ки умници като теб гласуваха за ДСБ примерно а не за по малкото зло ...ДСБ щяха да са в парламента . Не мога да разбера на цялата подигравка на пожарникаря и у4ителя по физи4еско със о4евидни мутренски маниери и език присъщ на таксиметров шофиор има хора които вярват на ГЕРБ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
82
rate up comment 3 rate down comment 2
georgi_shum
преди 10 години
"Пич", на кой колко му е интелекта и въображението, както вече казах, може да се прецени по изказа му, по възможността му за изслушване и т.н. Мога да те уверя, че и като интелект, въображение, реализация и житейски опит имам не по малко право да давам квалификации на теб, както ти на мен. За образование.. личи ти колко ти е образованието. Моето съм го коментирал и ще го коментирам където трябва. Уверявам те. че е на повече от добро ниво. И приятелю над 900 000 сме не по мой сметки, а по данни на ЦИК. Това "вероятно има"... ще го коментирам, когато компетентен орган потвърди ЧЕ ИМА. До момента. единствените, за който е ДОКАЗАНО с влязла в сила присъда, че са купували гласове са.. ДПС, заявила подкрепа за правителство на....или хайде с мандата на... БСП..... Та така за интелекта ти "приятелю".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
81
rate up comment 4 rate down comment 8
kalendar
преди 10 години
не пич-ти да ме характеризираш, някак си не ти отива-нито на интелекта, нито на въображението. А понеже за мен цъфваш за сефте-аз и преди изборите съм казвал, че съм с по-скоро леви разбирания(включително в коментарите тук), но имам забележки към БСП, че не е лява партия-даже е в пъти по-дясна от ГЕРБ-ама ти трябва малко образование, за да разбереш какво имам предвид. Докато ГЕРБ живее на основата да са анти-БСП-така дойдоха на власт, така се задържаха 3,5 год. Та ако вляза в твоята риторика-какъв си ти тогава?900 000 приятел, сте само по твои сметки-е за това ти казвам, че вероятно има пробутани бюлетини, защото аз не познавам нито един(ама буквално) от моето обкръжение, който да гласува за ГЕРБ-а десни дал Бог-просто те гласуваха за малките партии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80
rate up comment 5 rate down comment 3
georgi_shum
преди 10 години
По начина, по който водиш разговора "приятелю", мисля че е видно, кой е "*** като ***", " ***", "***" и т.н. Бъди здрав. И ти желая успех, най вече в усвояването и разбирането на процедурата. без значение коя. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
79
rate up comment 5 rate down comment 3
georgi_shum
преди 10 години
И .. всеки е свободен да нарича с иронични или подигравателни прякори, която обществена личност прецени. Но да класифицираш всички активисти или симпатизанти на дадена партия като *** е признак на лоша култура и.. простотия. Замисли се тогава какъв е човек като теб, който винаги гласува АНТИ, а не ЗА нещо? И за сведение твое аз съм с десни политически убеждения от 97ма насам винаги съм гласувал за СДС след това ДСБ. Но този път преценявайки. че гласа ми, гласувайки така ще бъде загубен, избирайки по малкото за мен ЗЛО гласувах за ГЕРБ. И ако някой се опитва да внушава на мен и още над 900 000 като мен, че сме *** или че трябва да бъдем изолирани.. ще има много. ама много сериозен проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 2 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
не знам какво трябва да се случи, че зомбираните гербаджии да почнат да мислят с тиквите си..ти кво мислиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 1 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
понеже почна откровено да ме дразниш, "очевадно", приятелю, интелекта не е силната ти черта. Чети по-долу как е можело да стане-в моите коментари(аз залагам на варианта с мангото)-понеже "очевадно" нито разбираш процедурата, нито си наясно с нея-но какво толкова-характерно е за поддръжник на ГЕРБ да е *** като ***. А "отчаян опит" не видях-не видях НИКАКЪВ опит от страна на БСП да спечелят. Което много ме учуди. Боко ***(и олигофреничните му поддръжници-към които "очевадно" спадаш и ти) явно са засрали достатъчно положението и БСП бяга от властта, като дявол от тамян-не говоря за напъните на Станишев да си запази поста, а за поведението на партията като цяло-малко интервюта, малко разясняване на платформата, въобще-едно вяло поведение.А тия коментари в събота ги слушах и:1. част от тях бяха за отлагане на изборите, ***; 2. Никой не обвини директно ГЕРБ, но ГЕРБ се припозна с тия коментари-очевадно си същият като Бареката-фурнаджийска лопата, а "очевадно" ББ има какво да крие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 0 rate down comment 1
georgi_shum
преди 10 години
.... заслужават най строгото предвидено наказание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още