IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата: Технологичният брак е бил за Хасково, Варна и други градове

Политическите партии се възползваха от случая в Костинброд и ЦИК трябва да провери това, смята главният прокурор

12:11 | 15.05.13 г. 103
Прокуратурата: Технологичният брак е бил за Хасково, Варна и други градове

Следствен експеримент в залата за пресконференции на прокуратурата беше извършен с иззетите вещени доказателства от печатницата "Мултипринт". Действията бяха извършвани спрямо всички изисквания в Наказателния кодекс, гарантира главният прокурор Сотир Цацаров. 

Бюлетините бяха иззети и преместени в прокуратурата, а общото им количеството е 22 палети, уточни още той по време на специална пресконференция, посветена на провеждането на изборите на 12 май. Цацаров обаче коментира, че са преценили, че няма да могат да проследят палетите и затова само са ги оставали под охрана. 

Главният прокурор заяви, че недоумява защо законът постановява да се прави обществена поръчка за отпечатване на бюлетини, при положение, че държавата притежава печатницата на БНБ. "Това не е упрек към служебното правителство", допълни още той. 

Показани бяха и мострите от Министерския съвет как трябва да изглеждат бюлетините. Следственият експеримент показа, че част от иззетите бюлетини са идентични с мострите. Бяха показани още и снимки от огледа в печатницата. Бюлетините са чисти, без отбелязвания и печати.

От показаните в прокуратурата снимки е видно още, че върху част от тези палета има етикети с имена на градове – Варна, Благоевград, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Кюстендил, Шумен и за чужбина. „Ако имаме брак, то той е предназначен за някой от тези градове“, коментира зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. След детайлния оглед ще стане ясно за кои избирателни райони са бюлетините. 

При проверката на ДАНС собственикът на печатницата „Мултипринт“ Йордан Бончев е показал на разследващите помещение с четири палета с макулатура – листата са били намачкани и изцапани. В друго помещение обаче са били открити около 10 палета, в които е имало някои нарязани и залепени в кочан бюлетини, а помещението не е било заключено, допълни още зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. 

Той обаче коментира, че не е коректно да се правят заключения дали има неизпълнение на поръчката или опит за манипулиране на вота. Няма привлечени обвиняеми, но са повдигнати обвинения срещу длъжностните лица и тепърва ще се изяснява вината им. 

Има сигнал и за подготвени транспортни средства, които да транспортират бюлетините, допълни от своя страна прокурорът Роман Василев. 

Сарафов прочете и част от показанията по случая, от които става ясно, че не е възлагано допълнителен печат, а при открити нередности в избирателни секции са били взимани бюлетини именно от складовете на печатницата. 

Цацаров съобщи, че за случая е бил информиран президентът Росен Плевнелиев, тъй като събота е ден за размисъл, а в неделя ще се проведат и предсрочните парламентарни избори.

Плевнелиев постановил да бъде организирана сигурна охрана на бюлетините. Аз предложих прокуратурата да работи активно, но да не изнася информация, защото тя ще взриви деня за размисъл, заяви още Цацаров.

Станалото в Костинброд беше оповестено от една медия и поради огромния интерес, бяхме принудени да публикуваме прессъобщение за казуса. В него не сочи и не адресира за намесата на конкретна политическа партия. Реакцията на другите партии трябва да бъде оценена от ЦИК, защото ситуацията беше използвана от тях, смята главният прокурор.

Образувани са 64 досъдебни производства за нарушения по време на изборите, сочат още данните на прокуратурата. По два от случаите вече има две осъдителни присъди по обвинения за покупка на гласове за една и съща политическа партия – „Движение за права и свободи“, обяви Сотир Цацаров.

За останалите сигнали и производства главният прокурор отказа да обяви за чия партия са агитирали и опитвали да купят гласове, тъй като все още няма влезли в сила присъди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

75
rate up comment 0 rate down comment 1
georgi_shum
преди 10 години
Ето, че ти не следиш информационния поток:) бакеров не съм съм го харесвал никога по никакъв повод. Бил е все съшия продажник и в ТВ Европа, и в БТВ, но сега в ТВ7 е проста върха. Относно нарушенията - очевадно е имало неспазване на вътрешно фирмени процедури и дребни административни нарушения. Но за фалшификация на вота или за опити за такава според мен е абсурдно да се говори. Технически 30 часа преди изборите няма как да стане, а и колкото грехове да се преписват на ББ чак толкова *** не е. И лошото и гнусното, е че БСП прекрасно са го знаели и го знаят, но създадоха този цирк в последен отчаян опит да спечелят. ББ - ако има, за какво да бъде наказан за изказването си, което бе в НЕДЕЛЯ, да бъде.Но Цветанов, СерГея, Местан и всеки друг позволил си да коментира това в СЪБОТА......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
честно-не знам, не съм гледал телевизия 7 на 11ти. По принцип Бареков ме дразни, смешното е, че сега го плюят същите тия, които го богославяха преди, и го богославят тия, които го плюха. Освен това-сложи си ръката на сърцето и отговори честно-смяташ, че всичко е цветя и рози с тия бюлетини и няма никакво основание да се смята, че човек на ГЕРБ(собственика на печатницата) е замесен по някакъв начин в нещо, което не е трябвало да става?След като си толкова против тия неща, нека чуя твоето мнение за изказването на ББ, че тия бюлетини са за БСП и ДПС (след като сигнала е от Мая Манолова)- него ще го оплюеш ли? Ще го наречеш ли Боко Тиквата(прякор измислен му от Маргините-персони, които почтенните хора не познават), след като наричаш Станишев - СерГея?Както казах-фурнаджийска лопата си, а да си активист или даже симпатизант на ГЕРБ обикновено е символ на дебилизъм-партия пълна с противоречия и противоречиви личности-ама на кой му пука-стига да не са "комунистите и турците"...илитерати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 0 rate down comment 1
georgi_shum
преди 10 години
Ще ти отговоря за последно. Фалшифицирането на избори или опитите за такова са недопустими! Но и недопустимо недоказани сигнали да се използват за политически обвинения и раздаване на присъди БЕЗ никакви ДОКАЗАТЕЛСТВА и то в деня за размисъл.Недопустимо е лидера на партия пряко заинтересована от този раздухването и преекспонирането на този сигнал БЕЗ ДА има никакви доказателства от компетентните органи, да лъже че партията му не го е подала, а по късно да се окаже, че е !!! Сигнала трябваше да бъде разследван с цялата строгост на закона, но да не се обявява публично. Сигнал сам по себе си е сериозен и трябва да се разследва. Но обявяването му по този начин и в този момент обслужи САМО и ЕДИНСТВЕНО БСП. АКО Мая М. и СерГея бяха загрижени за спазването не правата на ВСИЧКИ български граждани, а не само за своите тясно партийни интереси,щяха СЛЕД като гръмна сигнала в СЪБОТА вечер, да излязат пред всички и да кажат, че сигнала е ТЕХЕН.В всеки сам и независимо да прецени как да го приеме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
т.е. баш си ревеш...Ти имаш проблем не с това, че може би(както биде обявено в събота), че може би някой ще се опита да ти фалшифицира изборите-с това ти нямаш, "очевадно" проблем, а имаш с това кой е подал сигнала. Честно-срам ме е, че живея в тая държава. И това се задълбочи ужасно последните 3,5 год.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 10 години
да де, то от край време най-големите кражби в бг са абсолютно законни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 0 rate down comment 1
georgi_shum
преди 10 години
Очевадно не можеш да четеш. Прочети внимателно, ако трябва и 2-3 пъти предните ми постове и ще разбереш за какви законо нарушения говоря.И аз за нищо не рева. Просто питам. Как би се отразил в медиите и в общественото мнение този скандал, ако ОЩЕ в СЪБОТА ВЕЧЕР бе ясно кой го е подал? Като дори не казвам Манолова да обяснява от къде знае и т.н.. а само да се разбере, че тя го е подала?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
прав си-ама закона е регулирал тая глоба(която вярно е неприлично малка).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
така-ако го беше обявила щеше да ми зееш, защо е нарушила деня за мислене. Както ревеш за Бареков. И вярно-вземи ти чети, ще видиш, че на Бареков надали ще му се размине. И за кои други закононарушения говориш? С две думи-въртиш го както ти е удобно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 10 години
Да не говорим че глобата от ЦИК е смешно малка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 0 rate down comment 0
georgi_shum
преди 10 години
Не знам кой не следи потока, ама май ти не можеш да четеш. Попитах защо Мая М. не обяви, че тя е подала сигнала В СЪБОТА, след като беше вече гръмнал. И как би се отразило това, ако го беше направила. Друг е въпроса, че ако не я бяха принудили в ефир да признае, че го е подала тя, затова щеше да се разбере чак днес. ЦИК ще накаже бареков за нарушаване мълчанието в изборния ден. Питах дали някой ще го накаже за другите законо нарушения, които извърши ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още