IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата: Технологичният брак е бил за Хасково, Варна и други градове

Политическите партии се възползваха от случая в Костинброд и ЦИК трябва да провери това, смята главният прокурор

12:11 | 15.05.13 г. 103
Прокуратурата: Технологичният брак е бил за Хасково, Варна и други градове

Следствен експеримент в залата за пресконференции на прокуратурата беше извършен с иззетите вещени доказателства от печатницата "Мултипринт". Действията бяха извършвани спрямо всички изисквания в Наказателния кодекс, гарантира главният прокурор Сотир Цацаров. 

Бюлетините бяха иззети и преместени в прокуратурата, а общото им количеството е 22 палети, уточни още той по време на специална пресконференция, посветена на провеждането на изборите на 12 май. Цацаров обаче коментира, че са преценили, че няма да могат да проследят палетите и затова само са ги оставали под охрана. 

Главният прокурор заяви, че недоумява защо законът постановява да се прави обществена поръчка за отпечатване на бюлетини, при положение, че държавата притежава печатницата на БНБ. "Това не е упрек към служебното правителство", допълни още той. 

Показани бяха и мострите от Министерския съвет как трябва да изглеждат бюлетините. Следственият експеримент показа, че част от иззетите бюлетини са идентични с мострите. Бяха показани още и снимки от огледа в печатницата. Бюлетините са чисти, без отбелязвания и печати.

От показаните в прокуратурата снимки е видно още, че върху част от тези палета има етикети с имена на градове – Варна, Благоевград, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Кюстендил, Шумен и за чужбина. „Ако имаме брак, то той е предназначен за някой от тези градове“, коментира зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. След детайлния оглед ще стане ясно за кои избирателни райони са бюлетините. 

При проверката на ДАНС собственикът на печатницата „Мултипринт“ Йордан Бончев е показал на разследващите помещение с четири палета с макулатура – листата са били намачкани и изцапани. В друго помещение обаче са били открити около 10 палета, в които е имало някои нарязани и залепени в кочан бюлетини, а помещението не е било заключено, допълни още зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. 

Той обаче коментира, че не е коректно да се правят заключения дали има неизпълнение на поръчката или опит за манипулиране на вота. Няма привлечени обвиняеми, но са повдигнати обвинения срещу длъжностните лица и тепърва ще се изяснява вината им. 

Има сигнал и за подготвени транспортни средства, които да транспортират бюлетините, допълни от своя страна прокурорът Роман Василев. 

Сарафов прочете и част от показанията по случая, от които става ясно, че не е възлагано допълнителен печат, а при открити нередности в избирателни секции са били взимани бюлетини именно от складовете на печатницата. 

Цацаров съобщи, че за случая е бил информиран президентът Росен Плевнелиев, тъй като събота е ден за размисъл, а в неделя ще се проведат и предсрочните парламентарни избори.

Плевнелиев постановил да бъде организирана сигурна охрана на бюлетините. Аз предложих прокуратурата да работи активно, но да не изнася информация, защото тя ще взриви деня за размисъл, заяви още Цацаров.

Станалото в Костинброд беше оповестено от една медия и поради огромния интерес, бяхме принудени да публикуваме прессъобщение за казуса. В него не сочи и не адресира за намесата на конкретна политическа партия. Реакцията на другите партии трябва да бъде оценена от ЦИК, защото ситуацията беше използвана от тях, смята главният прокурор.

Образувани са 64 досъдебни производства за нарушения по време на изборите, сочат още данните на прокуратурата. По два от случаите вече има две осъдителни присъди по обвинения за покупка на гласове за една и съща политическа партия – „Движение за права и свободи“, обяви Сотир Цацаров.

За останалите сигнали и производства главният прокурор отказа да обяви за чия партия са агитирали и опитвали да купят гласове, тъй като все още няма влезли в сила присъди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

65
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
абе, сляп ли си-поне три пъти ги видях от събота до сега по телевизията?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 0 rate down comment 1
mathematician
преди 10 години
Абе не знам ама си мисля, че ни будалкат.Първо имало там палети. После били преместени в прокуратурата. Баси няма ли да ги покажат най-накрая. На снимки не кълвем.Брака бил различен от читавите. Значи брака е останал у печатницата. Да иде някой журналист да го снима. Или пък прокуратурата е взела и брака.Мъгла яка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 10 години
така да обясня как се получават надпечатаните бюлетини : печелите поръчка за доставка на 8000 хил бюлетини. Обаче при производството естествено има брак , разходи за настройки тям подобни - някой отваря някой стар учебник по печатарско дело или БДС и взема от там разходните норми и ги записва в поръчката и поръчката става 8000 хил. плюс 1, 2 , или тан колкото % предвижда нормата . До тук всичко е нормално ОБАЧЕ съвременните машини работят при много по ниски норми за брак или с други думи вместо с 4 % брак те работят с 0.5 % - та печатницата си отпечатва никому не нужните бюлетини , взема си парите и по живо по здраво . Ако поръчката е частна обикновено надпечатаното се предлага на поръчителя на по-ниска цена . Надявам се че е станало ясно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
а и да знаеш-аз на следващите избори ще гласувам отново против вождове и месии, и такива, които съществуват, само за да са антипод на ...в конкретният случай на БСП. Защото аз от цялата демагогия на ГЕРБ, разбрах за 4 год, че БСП е виновна за всичко и ще продължи да е виновна до поне 2020г. И продължава да е така-Костов рева по-малко(и при все мизантропията и кражбите-по-малки от колкото на ББ-свърши в пъти повече от ББ) от БСП. Разликата между ГЕРБ и Атака/ДПС е никаква-цялото съществуване е на база анти-някой, нещо си. И тук ми разправяте, че са десни-с кое са десни? Че увеличиха регулацията ли? Или с не-пипането на държавната администрация са десни? Измийте си очите, ей!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 1 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
Мая М. обяви, че тя го е подала, ама явно малко следиш информационният поток. И ЦИК ще накаже Бареков, ама пак не си следил потока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 2 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
Тия до 6 дето броят-бил съм и в такава секция и в тия дето свършват за 10 мин. Та тия дето до 6 броят, обикновено по средата на нощта половината се изнизват(не ми противоречи, защото те уверявам, че е истина) като се разписват под празни протоколи.Тия наблюдатели са там за 20-30-50 лева, половината от тях не знаят името на партията на която са наблюдатели-както казах не си бил на избори (скоро).А 90% от сбъркалите комисии отиват със сбъркани протоколи да ги предават-и често пъти там се брои на ново. Предавал ли си някога?Аз гласувах против ГЕРБ-гласувах за БСП(макар, че казах, че ще е за някоя малка партия-мислех си за Глас народен-за което се извинявам за подвеждането).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 1 rate down comment 0
Монти
преди 10 години
за мен са мафиотска дружинка по взаимни интереси.... Да не би някой им е виновен ,че приеха всичко лошо от БКП ,ДПС , СДС и Атака заедно.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 2 rate down comment 0
marketleverage
преди 10 години
Където гласувах НЕ бяха 12-15 човека... в залата имаше 2 каки на списъка, една лелка и един чичка на урната дето даваха бюлетините и слагаха печатите и един пич дето не му се стоеше вътре беше се облегнал на стената като влязох а после го видях да си снове ту вътре ту вън Гласувахме 5 ЕПК 14 етажа (60 и няколко апартамента) и една панелка 70 и няколко кажи да сме били 1000 човека по списък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 2 rate down comment 0
biserz
преди 10 години
Не мисля, че основното внушение от пресконференцията е, че това е технологичен брак...а "брак" в кавички...Нито пък беше основен въпросът за ЦИК и партиите, а за сръхреакцията на ГЕРБ - прокуратурата никъде не каза, че "ГЕРБ фалшифицира изборите" или каквото и да е от този сорт. Това си беше мнение раздухано от самата ГЕРБ:). На крива ракета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 0 rate down comment 0
biserz
преди 10 години
Под "всички" имам предвид големите партии, не малките...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още