fallback

Предлагат прехвърлянето на Северната тангента към програмата за регионално развитие

Разработени са мерки, така че да се избегне връщането на средства по оперативната програма

13:18 | 20.05.13 г.

Проектът за Северната скоростна тангента на София ще бъде прехвърлен към програмата за регионално развитие, за да се избегне загубата на средства по нея, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството в служебното правителство Екатерита Захариева, цитирана от БТА.

Още в края на месеца управляващият орган на програмата ще предложи прехвърлянето на Комитета по наблюдението й.

През миналата година бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова предупреди, че трябва да се ускори разплащането по оперативната програма, за да не се наложи да връщаме пари на Брюксел.

Към края на април са били договорени 91% от бюджета на програмата, който е над 1,6 млрд. евро, но разплатените средства са малко над 41% (малко над 661 млн. евро), сочат данни на единния информационен портал за структурните фондове на Европейския съюз eufunds.bg.

Екатерина Захариева подчерта, че рискът да изгубим средства по оперативната програма „Регионално развитие“ и минимизиран. „Убедени сме, че с мерките, които предприема Управляващият орган на програмата, заедно с Националното сдружение на общините и ние като министерство, сме минимализирали риска от загуба на средства почти до нула", каза тя пред журналисти.

Захариева поясни, че са разработени различни варианти, за да се избегне връщането на средства. Освен прехвърлянето на Северната тангента за финансиране със средства от програмата, предвижда се рисковите проекти на общините да бъдат подменени с други проекти, които местните власти вече са изпълнили със собствени средства.

С Националното сдружение на общините е била обсъждана и възможността за покупка на коли за социалния патронаж за всяка една от общините с европейски средства.

Днес Екатерина Захариева връчи на кметовете на 36 общини чекове за проекти по схема "Зелена и достъпна градска среда" от оперативната програма за регионално развитие. Със 177 млн. лева ще бъдат изградени и реконструирани паркове и зелени площи, пешеходни зони, детски и спортни площадки, както и ще бъдат рехабилитирани улични мрежи в общините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:01 | 13.09.22 г.
fallback