IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ни предупреждава за бавното усвояване на средствата за сближаване

Имаме време до края на 2015 година да ускорим работата, става ясно от прегледа на Еврокомисията

17:38 | 18.04.13 г. 5
ЕК ни предупреждава за бавното усвояване на средствата за сближаване

Усвояването на средствата от Кохезионната политика (мерките за сближаване) в България е под 30% към края на 2011 година. Договорени са малко над половината от отпуснатите средства, става ясно от доклад за изпълнението на политиката по сближаване, изготвен от ЕК.

По този показател страната ни не е на последното място – зад нас се нарежда Румъния, където към края на 2011 година са изплатени едва 15% от отпуснатите средства. Договорени са обаче близо 70% от парите по програмата.
Ако не бъдат усвоени до края на 2015 година, тези средства ще бъдат загубени, предупреждават от Еврокомисията.

Трудности изпитват в усвояването още и Чехия, Унгария, Малта и Словакия, става ясно още от прегледа на дейностите по фонда. Висок е процентът на усвояването в страни като Австрия, Белгия, Ирландия и Гърция.

Политиката на сближаването в ЕС се осъществява чрез три фонда -  Европейски фонд за регионално развитие (ЕФРР), Европейски социален фонд (ЕСФ) и Кохезионен фонд. В периода 2007 – 2013 година са отпуснати 347 млрд. евро. Това представлява 35% от общия бюджет на ЕС за същия период (975 млрд. евро). 

Голяма част от средствата са насочени към изграждане на инфраструктура - пътна, жп и интернет свързаност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още