fallback

БСП предлага "блиц" контрол върху дейността на правителството

Мярката предвижда министрите да се отчитат след края на заседанието на кабинета, като традиционният петъчен контрол остава

13:06 | 27.05.13 г.

Депутатите ще имат право на "блиц" контрол над правителството, който да се състои след заседанията на Министерския съвет. Остава и стандартният парламентарен контрол в петък. Това е записано в предложенията за промени в Правилника за организацията и дейността на новия парламент, представени от зам.-председателя Мая Манолова пред граждански организации. 

"Имаме шанса в условията на програмно правителство и при настоящото разпределение на парламентарните сили Народното събрание да си върне функцията на върховен държавен орган", каза Манолова, цитирана от БТА. 

В текстовете е предвидено още и да работят три седмици месечно в Народното събрание, а една седмица - в регионите, от които са избрани. Парламентът трябва да се превърне от машина за гласуване в работещ орган, приемащ качествени закони и контролиращ правителството, допълни още "червеният" депутат.

Необходим е и нов регламент за парламентарните изслушвания на министри, както и подобряване на законодателството. Предвиждаме да се създаде институт по законодателството, както и да има задължителна оценка за въздействието на всеки законопрект, което е заложено в Закона за нормативните актове, поясни още Мая Манолова.

Обмислят се и мерки срещу по "някои порочни практики", заяви още Манолова и посочи като такива начините, по които парите, получавани от парламентарните групи, следват депутатите, както и да има прозрачност как депутатите харчат парите за сътрудници и офиси, които получават над заплатите си, обясни Манолова.

Като част от идеите за подобряване на публичността се обсъжда да бъде въведено онлайн излъчване на заседанията на постоянните и временни комисии, обясни Манолова на гражданските организации, както и да бъде създадена постоянна комисия по въпросите на гражданското общество и един от заместниците на председателя да поеме ресор "Гражданско общество". 

Като заместник-председател на парламента бих желала да поема този ресор, добави тя.

Павел Шопов ("Атака") добави, че от неговата партия ще предложат промени свръзани с ограничаването на парламентарното номадство. Заместник-председателят на парламента Христо Бисеров (ДПС) посочи, че те ще предложат да бъде създадена в правилника специална глава за взаимодействие на парламента и комисиите с гражданското общество.

От ДПС ще настояват да бъде създадена една постоянна парламентарна комисия за контрол върху дейността на всички служби за сигурност, прилагането на СРС и контрола на трафичните данни.

В момента своите предложения за промени в правилника на парламента представят представители на гражданските организации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:11 | 09.09.22 г.
fallback