IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП предлага "блиц" контрол върху дейността на правителството

Мярката предвижда министрите да се отчитат след края на заседанието на кабинета, като традиционният петъчен контрол остава

13:06 | 27.05.13 г.
БСП предлага "блиц" контрол върху дейността на правителството

Депутатите ще имат право на "блиц" контрол над правителството, който да се състои след заседанията на Министерския съвет. Остава и стандартният парламентарен контрол в петък. Това е записано в предложенията за промени в Правилника за организацията и дейността на новия парламент, представени от зам.-председателя Мая Манолова пред граждански организации. 

"Имаме шанса в условията на програмно правителство и при настоящото разпределение на парламентарните сили Народното събрание да си върне функцията на върховен държавен орган", каза Манолова, цитирана от БТА. 

В текстовете е предвидено още и да работят три седмици месечно в Народното събрание, а една седмица - в регионите, от които са избрани. Парламентът трябва да се превърне от машина за гласуване в работещ орган, приемащ качествени закони и контролиращ правителството, допълни още "червеният" депутат.

Необходим е и нов регламент за парламентарните изслушвания на министри, както и подобряване на законодателството. Предвиждаме да се създаде институт по законодателството, както и да има задължителна оценка за въздействието на всеки законопрект, което е заложено в Закона за нормативните актове, поясни още Мая Манолова.

Обмислят се и мерки срещу по "някои порочни практики", заяви още Манолова и посочи като такива начините, по които парите, получавани от парламентарните групи, следват депутатите, както и да има прозрачност как депутатите харчат парите за сътрудници и офиси, които получават над заплатите си, обясни Манолова.

Като част от идеите за подобряване на публичността се обсъжда да бъде въведено онлайн излъчване на заседанията на постоянните и временни комисии, обясни Манолова на гражданските организации, както и да бъде създадена постоянна комисия по въпросите на гражданското общество и един от заместниците на председателя да поеме ресор "Гражданско общество". 

Като заместник-председател на парламента бих желала да поема този ресор, добави тя.

Павел Шопов ("Атака") добави, че от неговата партия ще предложат промени свръзани с ограничаването на парламентарното номадство. Заместник-председателят на парламента Христо Бисеров (ДПС) посочи, че те ще предложат да бъде създадена в правилника специална глава за взаимодействие на парламента и комисиите с гражданското общество.

От ДПС ще настояват да бъде създадена една постоянна парламентарна комисия за контрол върху дейността на всички служби за сигурност, прилагането на СРС и контрола на трафичните данни.

В момента своите предложения за промени в правилника на парламента представят представители на гражданските организации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още