IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото правителство ще подготви спешни стабилизиращи мерки в социалната сфера

Дискусията за методиката, по която да се определя минималната заплата, ще се поднови, съобщи социалният министър Хасан Адемов

09:15 | 30.05.13 г. 3
<p>
	Хасан Адемов. <em>Снимка: БСП</em></p>

Хасан Адемов. Снимка: БСП

Новото правителство ще подготви спешен пакет стабилизиращи мерки за социалния сектор, съобщи в предаването “Тази сутрин” на bTV министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

“След предизборната кампания очакванията към социалната сфера са изключително сгъстени. В кратък времеви порядък трябва да бъдат решени част от серия въпроси, изостанали през годините. Това, което може да се предложи, са стабилизиращи мерки с ориентир към октомври, за да може най-уязвимите социални слоеве да посрещнат предстоящия зимен период”, коментира Адемов.

Преди това обаче кабинетът ще се запознава с възможностите на бюджета, а въпросът ще се дискутира със социалните партньори и финансовото министерство, поясни той. Социалният министър обаче подчерта, че възможностите на хазната не са големи.

Адемов пое ангажимент да продължи дискусията за методиката, по която да се определя минималната работна заплата. В момента минималното възнаграждение се определя по административен ред, а предишното правителство поведе дебат за методика, основана на по-обективни критерии, като например производителността на труда и инфлацията.

Адемов обясни, че социалните партньори също ще се съсредоточат върху обективно измеримите индикатори, от които да зависят минималните плащания. Той допълни, че се надява на сътрудничество не само от Министерството на финансите, но и от това на икономиката.

“Удовлетворен съм от факта, че министърът на икономиката Драгомир Стойнев е човек със социален профил. Не може да се разчита само на Министерството на труда и социалната политика да разреши проблемите с безработицата. Министерството на труда и социалната политика не бива и няма как да бъде пряко зависимо от Министерството на финансите. Министерството на финансите винаги казва, че няма пари, а Министерството на труда и социалната политика иска повече”, коментира той.

По думите му икономическото и социалното министерство са “двете страни на една монета”. Задачата на социалното ведомство е да промени трудовите закони и да въведе гъвкави форми на заетост, с които да подпомага бизнеса да създава устойчиви работни места. Програмите за активни мерки на пазара на труда пък трябва да са със спомагателни функции, допълни той.

Що се отнася до безработицата, Хасан Адемов подчерта, че се наблюдава лек спад през последните три месеца, но спрямо миналата година безработните са се увеличили. “Не е важно да предлагаме мерки, които не водят до генерирането на трайни работни места и БВП, да симулираме заетост. Необходими са такива мерки в краткосрочен период, но трайните решения трябва да бъдат намерени през други мерки”, коментира той.

Адемов очерта структурните проблеми на пазара на труда, които са свързани с нарастването на безработицата сред хората без образование и ниска квалификация. Той посочи, че социалното министерство ще заложи на мерките за квалификация и ограмотяване и декларира, че не е разумно “социални помощи да се раздават на калпак” заради “негативните обществени нагласи към неразумното харчене”.

Що се отнася до обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години, Хасан Адемов съобщи, че още днес Народното събрание ще разгледа два законопроекта за увеличаването му от 240 на 310 лева. Трябва обаче да се вземе окончателно решение от кога точно обезщетението да се изравни с минималната заплата според възможностите на бюджета.

Адемов каза още, че ще се търсят възможности да се съобразим и с препоръките на Европейската комисия, която вчера отново предупреди, че нереформираните пазар на труда и пенсионна система са сериозни пречки пред икономиката. Социалният министър коментира, че изравняването на пенсионната възраст за жените и мъжете и повишаването на възрастта за пенсиониране ще се осъществята с малки стъпки, тъй като "подкрепата в Народното събрание за такива мерки е крехка".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Mr_crash
преди 10 години
Пичове, стягайте куфарите за терминал 2 Ако имате пари, само в кеш $ Докато е време! Предатели сме били и такива ще бъдем! подпис: Волен Сидеров
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Хасане, Хасане... Адемов Адемов...... за *** мислите само!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
i_ivanov80
преди 10 години
Този хубавец и друго каза, което не сте записали, а имено че ще увеличават бавно пенсионната възраст.А сега се сетете дали в програмата на БСП не беше да намалят пенсионната възраст и същевременно да увеличат пенсиите. Най разпалено го обясняваше това Корнелия Нинова, за която още тогава казах, че е тотално некомпетентна и не знае какво говори.Така ще стане и с голяма част от останалите обещани мерки, приятели. Вече дадоха заден за Белене (строежа му щеше да е безумие, но само БСП не го разбираше), сега пенсионната възраст ... да видим нататък :):):).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още