IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов опит за продажба на последната перла в короната на Валентин Захариев

След като се раздели с "Горубсо – Мадан" и ОЦК – Кърджали, частен съдебен изпълнител опитва да продаде и "Фин Тех Маш"

18:27 | 06.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Последната перла в короната на империята на Валентин Захариев се продава. <em>Снимка: КЧСИ</em></p>

Последната перла в короната на империята на Валентин Захариев се продава. Снимка: КЧСИ

Частен съдебен изпълнител за трети път ще опита да продаде завода на „Фин Тех Маш“ в Пловдив, показа справка в портала на Камарата на частните съдебни изпълнители. Исканата сума е 5,22 млн. лева, срещу които новият собственик ще придобие 26 производствени сгради, разположени на площ от 92 хил. кв. метра.

От началото на годината досега имаше два опита за продажбата на имота. Започна се със сумата от 6,83 млн. лева. Сагата с компанията обаче далеч не започва сега.

Това е последното производствено предприятие от разпадналата се империя на Валентин Захариев. „Интертръст Холдинг“ закупи завода "Антон Иванов" край Пловдив през 2003 година, прекръсти го на "Фин Тех Маш" и първоначално работата потръгна.

Компанията произвеждаше основно селскостопанска техника – мотокултиватори, фрези и резервни части за трактори. Новият собственик обаче има по-амбициозни планове и дори изгражда високотехнолигична линия за сглобяване на американски автобуси.

Кризата обаче засегна сериозно дейността на металургичния холдинг и това забави изплащането на задълженията си – към служителите и към кредиторите. След масовите протести на работниците миналата година Захариев трябваше да се раздели с „Горубсо – Мадан“ и ОЦК – Кърджали, а компанията „Интерпайп“, която произвежда тръби край София, беше обявена в несъстоятелност.

„Фин Тех Маш“ се оказва едно от обезпеченията срещу заемите, гарантиращи продължаване на цялата металургична дейност на Захариев. Срещу името на предприятието стоят искания за изплащане на залози в размер на общо 7 млн. евро към Eurobank, правоприемник на Българска пощенска банка.

От банката са изтеглени два кредита – за 5 млн. евро през 2007 година и за 2 млн. евро година по-късно. От документите на частния съдия изпълнител е видно още и че предприятието е заложено за над 13,8 млн. евро в швейцарската Credit Suisse.

Името на Валентин Захариев е свързано и с „Кремиковци“. Той беше инвеститорът, закупил комбината за 1 долар и продал го на Прамод Митал за 124 млн. евро. В крайна сметка работата в металоргичния гигант спря окончателно през пролетта на 2009 година. 

Как ще приключи историята за "Фин Тех Маш" ще стане ясно на 27 юни от 10:15 часа в сградата на Районния съд в Пловдив. Тогава ще бъдат отворени офертите на инвеститорите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още