IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриха дългоочаквания Дунав мост 2

Президентът Росен Плевнелиев отмени пътуването си до Видин, заради изборът на нов председател на ДАНС

17:57 | 14.06.13 г.
Откриха дългоочаквания Дунав мост 2

След близо 103 години в очакване Дунав мост 2 бе открит с официална церемония, на която присъстваха министър-председателят Пламен Орешарски, председателят на Народното събрание Михаил Миков, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, министър-председателят на Румъния Виктор Понта, членове на правителствата на двете страни, народни представители, европейският комисар за регионална политика Йоханес Хаан, както и участници в реализацията на проекта през годините и др.

“Радвам се, че повече няма мислим за Дунав мост 2, защота е вече завършен", заяви българският премиер Пламен Орешарски по време на офциалната церемония.

"Съжалявам само, че този красив мост бе построен толкова бавно. Самият мост има голяма история и няколко правителства са работили по него. Чувал съм, че някога римляните са строяли по-бързо. Много се надявам този мост да даде тласък на икономическото развитие на региона. Мисля, че вече има предпоставки за ускорено развитие на Северозападната част на България", заяви заяви още Орешарски. 

Председателят на народното събрание Михаил Миков пък припомни огромната надежда, с която хората от региона очакваха събитието. "На европейските банкноти има нарисувани мостове - те отварят врати и свързват хората. Те правят Европа силна и солидарна. Този мост ще свърже Румъния и България и ще се превърне коридор за връзка и развитие между двете страни. Усещаме, че вече сме много по-бързо до Европа ", коментира още той.

За 2000 години са построени само 3 моста в този зона, затова днешното събитие може да бъде наречено историческо, отбеляза от своя страна румънският премиер Виктор Понта.

"Аз съм шестият румънски министър-председател до официалното откриване на моста. Този мост със сигурност  бе построен за прекалено дълго време. Подозирам, че и в България са се променини много неща. Важно е да се научим да работим по-ефикасно във връзка с проектите, които касаят и двете страни", заяви той.

"За мен е голяма радост да участвам в тази церемония. Това съоръжения ще бъде връзката между два региона. След няколко години тук ще започнем да черпим позитивите от този мост - повишаване на благосъстоянието на населението, заради по-доброто сътрудничество. Трябва да напомним, че сега населението на региона е най-бедното в целия Европейски съюз", заяви Европейският комисар по регионалната политика Йохасен Хаан.

По-рано днес

Дискусиите и общественото недоволство от днешния избор за нов председател на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Делян Пеевски до някаква степен засенчи официалното откриване на съоръжението.

Президентът Росен Плевнелиев дори не присъстваше на дългоочакваното събитие.  Неговата липсва бе именно заради мащабния медиен и обществен интерес към избора на Пеевски. В извънредно изявление държавният глава дори заяви, че с избора на Пеевски кредитът му на доверие е изчерпан.

Събитието бе широко медийно отразено, а представителите на журналистическата гилдия от Румъния видимо и числено бяха в пъти повече, отколкото българските. Техни представители разказаха пред Investor.bg за това какви са настроенията в северната ни съседка. 

"Прекрасно е, че вече имаме втори мост, който да свързва страните ни. Наистина е дългоочакван проект, за който обществеността на Румъния се радва", обясни журналист от румънски ежедневник. По нейни думи в Румъния не се знае точно колко е инвестирала страната ни в проекта и откъде са намерени средства.

Тя сподели, че в медийните среди на съседката ни имало информация, че асфалтът на съоръжението не е качествен и с времето бързо ще поддаде. Друг румънски репортер сподели мнението си, че откриването на моста не само ще сближи още страните, но и ще спомогне за туризма и на двете държави.

"Много румънци нямат търпение да бъде открито съоръжението и през уикендите да посещават България", обясни той.

Какво ще стане с трудовия пазар във Видин след завършването на проекта?

Граждани и на Видин, и на Калафат се бяха събрали зад специални заграждения около обекта и наблюдаваха с интерес събитието.

Иван Греков, жител на Видин, коментира пред Investor.bg, че строежът на моста би донесъл както ползи на града и страната, така и минуси. "В работата по моста бяха ангажирани много хора от Видин. По груби мои сметки поне 500 граждани, които работеха паралелно по обекта заедно със служителите на испанската фирма. Какво ще се случи с тях сега и къде ще работят. През годините на строителство им бе осигурена заетост, въпреки че беше временна?", оплака се той.

Друг гражданин сподели, че този мост може да бъде оприличен на "свинче със звънче". "Хубаво, скъпо съоръжение, но вие виждали ли сте пътя, който води към него? Как страната ни ще се опита да привлече чуждестранни инвеститори и товарните им автомобили през Румъния, като пътищата по които последно трябва да преминат са целите в дупки?", попита риторично той.

Качествено ли е изпълнението на Дунав мост 2?

Служител на испанската фирма FCC, която реализира обекта, заяви, че строителството е било извършено в максимално кратки срокове, но въпреки това е изключително качествено.

Изпълнителният директор на БДЖ Чавдар Трендафилов коментира пред Investor.bg, че проектът е важен за развитието на българския железопътен сектор.

"Проверих железопътната инфаструктура и мисля, че е в наистина добро състояние. Дунав мост 2 бе проект, който се чакаше не само от държавата, но и от обществеността. Пътят е част от важен европейски коридор, така че вероятно преминването по него ще бъде пуснато най-скоро", увери той.

Изпълнителният директор на Агенция "Пътна инфаструктура" Лазар Лазаров също потвърди, че обектът в най-скоро време ще бъде достъпен за коли. Той отказа да даде коментар по повод назначаването на Деян Пеевски, като уточни, че въпросите не са в неговия ресор и друг трябва да решава за тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още