IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Станишев: София протестира, но в провинцията е тихо

Половината от българите живеят в бедност и се нуждаят от грижата на правителството, убеден е "червеният" лидер

12:28 | 24.06.13 г. 71
Станишев: София протестира, но в провинцията е тихо

Правителството се вслушва в хората, но предсрочни избори сега ще бъдат безотговорен ход, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в интервю за австрийския всекидневник Die Presse. Той призова да бъде правена разлика между София и провинциалните градове, където е тихо.

Според него ситуацията е различна, отколкото по време на февруарските протести и хората искат правителството да работи и да решава социалните и икономическите проблеми.

Станишев дава и своето обяснение за протестите от последните дни. „Три и половина години ние живяхме при авторитарно управление, при което беше потушавано всяко противоречие. Сега ситуацията е като експлозив в тенджера под налягане“, коментира той и допълва, че февруарските протести са били не само заради високите сметки на тока, но и заради усещането на хората, че държавата не прави нищо в техен интерес.

Червеният лидер допълва, че у нас нервите са оголени и при погрешно докосване реакцията е много силна. По този начин Станишев обяснява пред Die Presse реакцията след назначението на Делян Пеевски. Идеята за неговото назначение е, че той е решителен човек, допълни още лидерът на БСП.

Станишев отново признава грешката с назначението на Пеевски, но допълва, че правителството е научило урока си от нея. „Сега е важно да обърнем внимание на важните проблеми – цените на електричеството, борбата с бедността и възстановяване на икономиката – всички тези неща са в плана „Орешарски“, убеден е той.

Правителството със своите действия ще може да върне доверието на хората и ще покаже, че не е зависимо от олигарсите, коментира още Станишев. Пред изданието той посочва, че от 1 юли цената на електричеството е трябвало да бъде повишена с 20%, а вместо това ще бъде намалена с 5 на сто.

„Половината от българите, живеещи в бедност, искат правителство, което да се грижи за тях. Ето защо от юли ще увеличим майчинските, при това в много тежка бюджетна ситуация“, заявява още „червеният“ лидер и допълва, че по същия начин ще се действа и по отношение на бюрокрацията и корупцията, за да може икономиката да се възстанови.

Лидерът на БСП категорично отрече, че правителството на Орешарски разчита на подкрепата на "Атака". Този кабинет се подкрепя само от социалистическата „Коалиция за България“ и либералната ДПС. „Атака само се регистрира в парламента, за да може работният процес да върви“, обяснява Станишев и допълни, че ГЕРБ е „добре дошъл“ да се върне в парламента.

„България трябва да преговаря с ЕК за финансиране. Нужно е да се определят националните приоритети. Ние сме демократична партия и искаме към този процес да се включи и опозицията. Но тя от първия ден се обърна и показа, че не приема волята на народа“, коментира в заключение Сергей Станишев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

69
rate up comment 3 rate down comment 0
QuasiInvestor
преди 10 години
Тоя Льольо живее в някакъв измислен свят просто!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 9 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Затишие пред буря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 10 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
1989 година големите митинги бяха също само в София. А и другите после. За първи път на живо водях Радой Ралин!Той вървеше напред, по пътя за Президентството днес и не спираше да говори, говори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 3 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Явно единият е бил отличник, а другия двойкаджия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 1 rate down comment 13
kalendar
преди 10 години
а, деанте, много мога да ти кажа, но...ще се огранича-ако искаш нещата да се оправят без партии на тоя етап няма да стане-може да са нови, може да са малки, но трябва през партии да мине. Щото тоя мач-да няма партии-сме го играли и финала не е весел(не говоря даже за социализмът, а за по-ранни случаи). Та-за да не се правиш на ощипана Мара-тия протести дори да не са за ГЕРБ, ако са успешни ще върнат пожарникаря във властта. Щото хората ще идат да гласуват и ще трябва да гласуват за някой. Та да ми казваш, че не си от ГЕРБ-а от кой си??? В крайна сметка за партия ще гласуваш-остави тая утопия с независимите-те ще се окажат по-голяма дупка от колкото партиите и то само в случай, че въобще ги има-щото ще стане много по-лесно за тия дето искат да влязат само, за да се продадат по-добре, да купят *** гласове-доста по-евтино. И какво друго искаш да ми кажеш-че няма платени на площадите? Че медиите отразяват тоя протест еднакво добре с февруарският ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 2 rate down comment 11
kalendar
преди 10 години
И как нямаш срам да говориш против ДС, след като Буда ти дава заплатката ?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 6 rate down comment 9
kalendar
преди 10 години
а ти, шега на природата, да казваш, че в България 60-65% са с десни убеждения, значи че просто като са те обучавали в централата на герб не са ти обяснили що е дясно и що е ляво:) Бъркаш тоя форум, тук в инвестора с България:) Отиди в монтанско да им кажеш колко са десни:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 2 rate down comment 7
kalendar
преди 10 години
а между другото-станишката е учен да казва на черното бяло в същата школа като тиквоня:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 1 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
хахахаха:) 1978:) приятел-българите са всичко друго, само не предатели-много е дълга темата, но вярвай ми-ако имаше нещо общо с историята като наука нямаше да си позволиш да напишеш тая глупост-Кака Дечка ще ти каже що:) Но дори да не си съгласен-то тогава се опитай да си избереш по-светъл пример другият път-например Кра Кра Пернишки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 4 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
Ама драга-патриотизмът не е онова чувство на гордост от държавата когато тя е на икономически, политически и/или военни върхове-патриотизмът е чувство, което трябва да го имаш постоянно, за да е истинско. И оправдания по тая точка не приемам-Лески е казал, че Отечеството се обича не защото е велико, а защото е твое. И в трудни години именно не-псевдо патриотите, а тия които седят тук и тук се трудят-именно те измъкват родината от калта. Та не ми казвай какво ти се иска-ако наистина го искаш, то твоите деца ще са така възпитани, че за нищо на света няма да идат никъде другаде-питай Левски и Ботев, ако не вярваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още