IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Моров: Социалният пакет е целево насочен към определена група хора

Замразяването на пенсионната възраст няма да разреши проблема с високата младежка безработица, смята изпълнителният директор на ИП „Реал финанс“

19:16 | 30.06.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
В. Моров: Социалният пакет е целево насочен към определена група хора

„Социалният пакет в кабинета „Орешарски“ е ясно и целево насочен към една определена група хора в страната", каза в ефира на Bulgaria On Air Веселин Моров, изпълнителен директор на ИП „Реал финанс“. „Проблемът е в самата същност на мерките и ефективността им в дългосрочен план“, каза още той.

По думите му субсидираната заетост, енергийните помощи и тези за майките всъщност няма да подобрят по никакъв начин икономическата ситуация и социалния статус в страната. „Жизненият стандарт не може да се подобри с еднократни мерки. Всички знаем, че след тях няма да имаме подобряване в следващите 3-6 месеца“, категоричен беше Моров.

Решенията за замразяването на пенсионната възраст, както и възможността за пенсиониране без необходимия стаж не са пенсионна реформа. Те не биха дали някакъв краен резултат върху системата“, каза той. Според него в настоящата политика би трябвало да се търси по-скоро социалният ПР ефект.

„Необходима е пенсионна реформа, за която бяха предприети малки стъпки в последните години, но действията на управляващите ги блокират и се връщаме обратно в изходна позиция. Сигурно е, че тя ще отнеме време, но за да стане трябва да започне сега, коментира Моров.

Според него замразяването на пенсионната възраст няма да помогне за справянето с младежката безработица – идея, лансирана от премиера Пламен Орешарски. „Решението за справяне с липсата на препитание сред младите не е в ограничаването на друга група хора от работа, а в образованието“, твърди той.

„Необходима е обвързаност на образованието с бизнеса, а след това въвеждане на конкретни мерки за стимулиране на наемане на хората от тази група, която расте, защото няма квалифицирани кадри“, обясни Моров.

Според него най-важното в момента е да разберем коя е спирачката за икономическата активност.

„Намаляването цената на електроенергията с 5% от първи юли е решение, което ще доведе до сериозни проблеми след себе си, като трупане на дългове. Трябва да видим по-сериозна намеса на държавата от популисткото нaмаляване на цените на тока“, заключи Моров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Следователно --> продължете "точенето" за сметка на хората, а който не издържи на темпото ще го подпомогнем... минимално и символично разбира се :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
lide
преди 10 години
И на какво базира мнението си настоящият господин? Абсолютно вярно е, че замразяването на пенсионната възраст е win-win ситуация при която хем човек се пенсионира по-рано, хем може млад да си намери работа. До какви дългове ще доведе намаление на цената на тока? По-скоро ще намалеят злоупотребите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още