IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рагин: Западните туристи отново се връщат в България

Страната ни привлича с ниски цени, но и качество на услугата и доброто обслужване, убеден е председателят на БХРА

11:13 | 05.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рагин: Западните туристи отново се връщат в България

През тази година България ще бъде посетена от 500 хил. германци, 70 хил. скандинавци, поне толкова чехи, поляци и други. Тези данни подсказват, че западните туристи отново връщат интереса си към България, смята председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация Благой Рагин.

Пред БТА той прогнозира, че изненадата тази година ще бъде интересът на френския пазар към културния туризъм. През есента в Париж ще бъдат организирани презентации на археологическия обект Сердика, стария Пловдив, Велико Търново, Хисар и други културни забележителности. Те ще бъдат включени в тур, комбиниращ обекти в България и Македония.

Като цяло през тази година браншът очаква около 7 млн. души да посетят морските ни курорти. 5 млн. ще бъдат чуждите туристи тази година. Очакванията са да бъдат надхвърлени миналогодишните обороти (3 млрд. лева).
В морските курорти най-многобройните чужди туристи са руснаците – тази година се очаква 800 хил. руснаци да посетят българското Черноморие. 250 – 300 хил. ще бъдат украинците.

Като цяло Румъния се налага като добър партньор на страната и около 1 млн. румънци идват в страната ни всяка година.

Чужденците избират България заради хубавия климат, доброто обслужване, голямата плажна ивица, топлото море, приемливите цени и вкусната кухня, коментира още Рагин. Според него България е най-евтината дестинация в Европа и е четвъртата по предпочитания на Балканите след Турция, Гърция и Хърватия.

„Постигнахме синхрон между качество и цена на продукта, разполагаме с материална база, която е една от най-добрите в Европейския съюз”, коментира още Рагин. 

Традиционните български ястия са категорично предпочитаното меню от чуждестранните туристи във всичките ни над 36 хил. заведения и това е бонус, който не трябва да губим, препоръчва още председателят на БХРА. По думите му запазването на селското стопанство от генно-модифицирани продукти, богатото съдържание на хумус в почвите, естествената паша на животните прави храната не само по-полезна, но и по-вкусна. Екологичният й произход е високо ценен от чужденците.

От БХРА обаче още отчитат символичен интересът на туристи от Далечния Изток към България. Страната ни е малка дестинация за тях, затова сега стремежът е насочен родните забележителности да станат посещаеми от азиатски гости като част от общобалкански маршрути, посочи Рагин.

Прогнозира се около 10 процента отлив през този сезон на български туристи към родното Черноморие. Сега българите са хит в Гърция, може да се каже, че Северна Гърция се издържа изключително от български туристи, твърди Рагин. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още