IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тр. Трайков: Цената за "Южен поток" поставя съмнения за източване

Договорено е инвестиционното решение без да са договорени транзитните такси, каза бившият енергиен министър

10:13 | 11.07.13 г. 12
Тр. Трайков: Цената за "Южен поток" поставя съмнения за източване

„Проектът „Южен поток“ може да е икономически изгоден за България, но засега няма такива изгледи. Основната причина е, че вече е договорено инвестиционното решение без да са договорени транзитните такси“, каза бившият енергиен министър Трайчо Трайков в ефира на Bulgaria On Air.

По думите му парите, които ще отидат за построяването му в българската част, са много – 3,1 милиарда евро и не присъстват в технико-икономическите обосновки за проекта, направени в кабинета „Борисов“. 

„Тази цена няма как да бъде обяснена и поставя големи съмнения за източване на средства, които всички ние ще плащаме. Когато аз бях министър, говорехме за двойно по-ниска цена от 1,6 или 1,7 милиарда евро“, заяви той.

Все пак призна, че плащането с транзитни такси е по-добрият вариант от кредит. Въпреки това обаче „дотук не защитаваме българския интерес“, категоричен беше Трайков. 

„Струва ми се, че новите управляващи искат да докарат до фалит АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица Изток 2“, както направиха с НЕК, а причината е, че не може да намаляват цената на тока и същевременно да увеличават цената на въглищата“, каза още той – „това е поредната екзотична идея на настоящия ресорен министър Драгомир Стойнев“.

По думите му все още не е ясно откъде ще дойдат парите, с които ще се покрие намалението от 5% на тока. Според него възможността за студения резерв е добра. “От години се мисли в тази насока, така че това е може би единствената смислена идея“, каза Трайков.

„Това намаление сега е възможно само ако се ошушкат АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица Изток 2“, обясни ексминистърът. По думите му цените трябва да се определят така, че да гарантират инвестиции в системата, а за целта Държавната агенция за енергийно и водно регулиране да се произнесе дали е възможно цените на тока да се запазят, или трябва да се увеличат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 10 години
Да договорът е подписан от Бойко Борисов разбира се , но трябва да знаете че той е куклата на конци на Сергей Станишев. Борисов е "приказен" герой, чийто политически образ е роден в главата на Станишев !!! А на вас ви се разиграва представление за политическо противопоставяне, тя работата е съвсем друга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Интересни разсъждения. Сложил съм ти +, въпреки, че ми беше малко тъжно, докато ги четях. А по време на социализъма да знаеш какво беше. Нямаше такова нещо, дето да не е направено "с братската помощ" на СССР. И не е проблема, че сме некадърни, ама пусто все не случваме на политици. Те и руснаците като народ не са лоши хора, ама и те имат същия проблем като нас, че и по-голям. А и турците не са лоши хора - работил съм с тях, та знам. Да не говорим какво е като отидеш в Истанбул. За тях си "комшу" и са много любезни и приветливи. Но както казваше един селянин от Косово - сички проблеми ги политичарите прават. Народо ща е крив. И аз съм много съгласен с него, защото напоследък проблеми има почти навсякъде и виновниците са едни и същи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
technotronic
преди 10 години
Хич не ми дреме за руснаците, обаче по-нагли, прости сред някои *** на територията на света другаде няма. Газпром ако не помните, което е голяма гордост на вашия Боце свали с 20 % цените на газа от разчетната формула за територията, което си е отстъпка за 200 милиона долара годишно. Само българите се циганят от всичките транзитни страни и са недоволни. Нямате пари и сте като въшкари, обаче усти големи. Всичко ви е от Европа - и метрото и магистралите и Дунав мост, а сами не можете на един тротоар без чужда помощ да наредите плочките. И държавата ви и тя с чужда помощ създадена - руска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
cvetang
преди 10 години
Ама Трайков не го ли взеха на работа в Шеврон?Послушника на Пардю.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
Bones57
преди 10 години
Ами нали Боко и Плъха са от едно котило бе, ***. Ей, *** народ, слаба държава. Докато се делите един друг и плюете, хората разпродадоха земята и живота ви. Пък вие си списвайте, то лошо нема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
MarkoM
преди 10 години
Нещо ти е къса паметта - парите, строежа, заема и разплащането бяха договорени не от Станишев, а от Борисов ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
desperado
преди 10 години
ДО MVA123. Не подписа ли Борисов договора за Южен поток? То бива глупости ама това е прекалено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Така си е и им сърбаме попарата на тази *** вече толкова години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Няма начин да не е източване.Русия друго не прави за България, освен изнудване, поробване и източване.Алчни, мръсни, гадни руснаци с имперски амбиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
MVA123
преди 10 години
Братушките затова и свалиха Бойко Борисов. Тяхното протеже и шпионин и държавен предател е Сегей Станишев си плаща. Започват да ни връзват цървулите за дълги години. Ще оскъпят проекта минимум 2.5 пъти и ще инкасират печалба, която ще си съберат веднага на 50 % при завършване на проекта, като останалите 50 % в следващите 15 години . Така България отново, нищо няма да получи а даже, ще им плати 100 % инвестицията. На този тарикатлък - здраве му кажи. За това обаче Другарят Станишев, ще се наложи да влезе в затвора, като държавен предател и злоупотребил с огромни държавни пари. Този път на този плъх няма да му се размине. На *** Орешметков, ще му излезе солен мерака за власт. *** и вдлъбнат *** и той е в раирано - да си го знае. Няма да им се размира на товарищите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още