IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казанджиев: Икономически необосновано е намалението на цените на тока

Загубихме битката за азерския газ, но не и за диверсификация на доставките на природен газ, смята експертът по повод ситуацията около Nabucco - Запад

11:28 | 28.06.13 г. 1
 Казанджиев: Икономически необосновано е намалението на цените на тока

Икономическо необосновано е да се намалят цените на тока с до 5% от 15 юли, както обявиха от Държавната агенция за енергийно и водно регулиране, заяви енергийният експерт инж. Христо Казанджиев в ефира на Bulgaria On Air.

Казанджиев коментира заседанието на енергийната комисия към Народното събрание, провело се късно снощи. "Това среднощно заседание на комисията означава, че се взима едно много важно и трудно решение, което обаче е мотивирано от политическа необходимост, а не от икономическа съобразност. Това ще донесе много повече проблеми, отколкото ползи“, коментира експертът.

„Досега няма икономическа организация, която да се е съгласила, че това е правилно решение. Всички са на едно мнение, че индустрията ще поеме огромен товар в тези тежки моменти и ще доведе до стагнация. Възможно е да доведе и до съкращаване на работни места“, твърди Казанджиев.

По думите му все пак може да има един положителен ефект, макар и временна мярка - евентуално ще се деблокира износът на електроенергия.



Относно проекта Nabucco експертът е категоричен, че България не е направила необходимото, за да може природният газ от Азербайджан и от находището „Шах Дениз II” да минава през страната.

„Проектът не е спрял, развива се, но в по-съкратен вариант - Nabucco - Запад. Това което стана е, че консорциумът „Шах Дениз II” предпочете да премине през Гърция с 10 млрд. куб. метра природен газ, вместо през България“, каза още Казанджиев.

„Към момента може да се каже , че загубихме битката за азерския газ, но не и за диверсификация на доставките на природен газ“, увери той.

Вижте повече във видео метриала!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
Tony
преди 10 години
Разбира се, че решението за намаляване на тока с 5% е политическо, а не икономическо!Иначе бсп си отива!бсп намалява цените, защото са в паника от протестите.Сега вече мафията, ще "пропусне" някои печалби, които са им били обещани от бсп! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още