IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газ по "Южен поток" в България идва най-рано в края на 2015 година

Има закъснение по строителството на проекта, отчете шефът на Газпром Алексей Милер при срещата си с премиера Орешарски

16:26 | 08.07.13 г. 7
<p>
	<em>Предвиденото трасе на &quot;Южен поток&quot; в България. Източник: Газпром</em></p>

Предвиденото трасе на "Южен поток" в България. Източник: Газпром

България ще ускори строителството на участъка от газопровода „Южен поток”, който минава през наша територия, стана ясно след срещата на премиера Пламен Орешарски с председателя на Управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер.

Въпреки че отчетоха „известно закъснение” на дейностите по проекта, и Милер, и енергийният министър Драгомир Стойнев увериха, че руски газ ще стигне директно до България, без да минава през трети страни, през декември 2015 година.

Шефът на руската газова компания каза, че проектът се намира на етапа на подготовка за началото на строителство. Необходимата инвестиция от 3,1 млрд. евро ще бъде изцяло от руска страна, а България ще връща своя дял от 50% в проектната компания чрез транзитните такси при експлоатацията на тръбата.

Тоест България няма да финансира строителството, но за сметка на това ще се лиши от транзитни такси от експлоатацията на тръбата за 15 години. От друга страна така не поемаме никакви рискове, свързани с финансирането на „Южен поток” на територията на страната.


Алексей Милер беше категоричен, че набелязаните срокове за началото на строителството, ще бъдат спазени.

Енергийният министър Драгомир Стойнев заяви, че управляващите са уверили представителите на „Газпром”, че проектът остава стратегически за България в икономически и в социален план. Министърът подчерта, че кабинетът ще продължи да отстоява националния интерес и„Южен поток” в българския участък ще се финансира на проектен принцип, без държавни гаранции.

В строителството на наша територия ще бъдат привличани основно български компании, а управляващите виждат в „Южен поток” и възможност за намаляване на безработицата, и придобиване на опит от наши специалисти. 

По план изграждането на газопровода у нас трябваше да започне в средата на лятото. Проектът обаче все още няма одобрена Оценка за въздействие върху околната среда. Тази година трябва да има и окончателен подробен устройствен план и окончателен технически проект, с които да се кандидатства за разрешение за строеж.

Междувременно граждани на Варна изпратиха отворено писмо до Милер, в което изказаха своите опасения от реализацията на проекта. 
 

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Няма ли кой да попита ресорния министър и г-н Милер защо цената на изграждане на българския участък е около 6 милиона евро на километър, докато цената за строеж на също такова съоръжение в Германия е 2,2 милиона евро на километър???Гадни руснаци, които за пореден път ни окрадоха!!! Отново ни дърпат към дъното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Хората се "изтрепват" както казваш за нормални геополитически и бизнес проекти.Не ми сравнявай нормални търговски практики с престъпните руски проекти следствието от които е източването на България и продажби за българския потребител на нива 20-30% по-скъпо отколкото са средноевропейските цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
mathematician
преди 10 години
Тоя проект и той леко намирисва както Бургас - Александрополис. Там идеята беше да се заобиколи Босфора, контролират от Турция. Ама отношенията м/у Турция и Русия се стоплиха и петролопровода стана излишен.Та и целта на Южен поток е да заобиколи Украйна. Ако се стоплят отношенията и там, може и той да се окаже излишен. Още повече, че има вече Северен поток, който заобикаля балтийските страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 19
molesan
преди 10 години
Хората в нормалните страни,които не страдат от политиеска слепота и омраза,драпат през техните територий да минават газопреносните тръби от Сибир,неизчерпаем източник на въглеводороди.Ние търсим какви ли не оправдания,за да угодим на големия ни брат САЩ,които преследват своите геополитически интереси и хич не ги е еня за Б ългария.Тези пък от Варна се страхували дали газопровода,който щял да минава в близост до жилищни квартали,нямало да замърси природата!!! Свещенна простота ! Домакинствата в цяла Западна Европа не познават друг източник на енергия-за отопление,за домакински нужди,освен газа.Бил съм там и не съм видял трупове на отровени от газ хора по улиците,нито по трасетата на газопроводите. Умрели хора има у, нас от задушаване от въглища,пожари от паднали въглени по подовете на жилищата. Противниците на руския газ нямат ли по-голямо въображение,за да измислят някакво друго оправдание,а не някаква несъществуваща опасност от замърсяване на природата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
Joel
преди 10 години
Това мисля, че е ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 6
bgMan
преди 10 години
Чакай да видиш накрая като го построят на колко ще порасне сумата и как ще я изплащаме по-дълго време отколкото е животът на тръбата.Руснаците кога не са ни крали и лъгали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
Joel
преди 10 години
Интересно е дали ще има клауза "Транзитираш или плащаш". Отделно 500 км за 3 млрд евро или 6 млн евро за 1 км ми изглежда доста скъпо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още