IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Янков: Необходима е смяна в оценяването и членовете на агенцията по акредитация

Университетите да се съревновават за финансирането им от бизнеса, предложи младият психолог

08:54 | 15.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Г. Янков: Необходима е смяна в оценяването и членовете на агенцията по акредитация

„Националната агенция за оценяване и акредитация не си върши работата добре, защото е сложно и бюрократично обвързана с министъра и законите“, заяви пред Bulgaria On Air психологът Георги Янков, завършил магистратура в СУ „Св. Климент Охридски“ и  в Градския университет в Ню Йорк, САЩ.

По думите му настоящото оценяване на висшите учебни заведения не е адекватно.

Според него е необходима смяна и на акредитационния съвет към агенцията, защото е съставен основно от хора, които нямат идея какви са тенденциите в развитието на образованието на Запад.

„В чуждите университети обучението става все по-интензивно. Те отделят повече време за самоподготовката на студентите, а не както в България с лекциите, които всеки записва, научава и след това се явява на един изпит. В САЩ, например, семестрите са по 12 седмици, а през това време има и междинни изпити“, коментира Янков.

Предложението му е „държавата да плаща процент (60%-70%) от обучението за висшисти, а останалите средства да идват от бизнеса, а самите университети ще се състезават за тях. По този начин самите ВУЗ-ове ще се окрупнят и ще разберат, че заедно ще са по-печеливши“.

„Съотношението обаче между брой университети и студенти в страната не е по-различно от останалите страни, но качеството е много по-ниско“, категоричен беше той.

„Необходими са реформи, но от образователното министерство не могат да направят тази крачка“, твърди Янков. Според него парите, които са налице за висшето образование, колкото и да са малко, не се използват ефективно. „Има специалности, които се изучават много, а нямат общо с икономическата реалност“, твърди психологът.

„Ролята на държавата е да създава конкурентна среда. Тя обаче няма образователна политика. Не се вниква в същността и нуждите на икономиката. Когато не се знае какви кадри трябва да се обучат, няма как да се налеят повече пари в системата“, каза още той.

Около 70% от завършилите висшето си образование не работят по специалността си, а 40% от учащите искат да я сменят по време на обучението си, констатира още Янков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още