IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ст. Асенов: Според мен сделка за ПОК Доверие ще е по-скоро положителна

Трудно ми е да повярвам, че портфейлът на толкова голям инвеститор може да бъде разпродаден просто така, смята Гено Тонев

09:21 | 23.07.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ст. Асенов: Според мен сделка за ПОК Доверие ще е по-скоро положителна

Покупката на ПОК Доверие от United Capital е една от най-актуалните теми на последните седмици. Investor.bg взе мнението по темата от гледна точка на капиталовия пазар от анализаторите Гено Тонев и Стефан Асенов.

- Фондовете на ПОК Доверие вече поискаха одобрение на договори със свързани лица при ЧЕЗ Разпределение, може ли да очакваме да поискат и такива при други компании, в които имат над 5%? Такива компании има доста в портейла на фондовете на ПОК Доверие, особено ако има комбинация с друг акционер. Някои мажоритари сигурно отсега треперят?

Гено Тонев, инвестиционен консултант във УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт:

Доколкото могат да се правят аналогии между по-старите публични компании и тези от групата на ЧЕЗ, договорите със свързани лица едва ли са проблем. ЗППЦК ясно определя кога и как следва да бъдат одобрявани подобни сделки и, където това е било необходимо, в голямата си част е направено по законен начин. Поради тази причина, действия като при ЧЕЗ едва ли са въможни.

От друга страна, не е тайна, че пенсионните фондове имат по-особени взаимоотношение с мажоритарните собственици на компании, в които държат по-големи пакети и след толкова години разбирателство враждебно поведение е малко вероятно. Колкото до треперенето от страх, дори и ЧЕЗ България не изглеждат особено притеснени, както стана ясно от общото събрание и последвалите го официални отговори на мениджмънта.

Стефан Асенов, консултант:

Считам, че е крайно време ПОК да започнат активно да управляват инвестициите си в публичните компании. ЗППЦК дава достатъчно правомощия на пенсионните дружества да упражняват контрол върху дейността на емитентите, в които са инвестирали. В това число дори могат да предлагат и настояват за представителство в съветите им на директорите, макар че до момента в България тази практика да не се използва.

Адмирирам инициативата на ПОК Доверие да поиска вкарване на допълнителна, изрична точка в дневния ред на ОС на ЧЕЗ Разпределение, касаеща всички договори със свързани лица и одобрението им.

Но това за съжаление е единичен акт на едно пенсионно дружество. За мен е препоръчително това да стане практика на всички пенсионни компании, които активно и с общи усилия да защитават парите за пенсия на своите вложители.

Подобна активна позиция би спомогнала за дисциплиниране на мажоритарните собственици, които все още се опитват да управляват публични компании с манталитета, че това е личната им и/или семейната им фирма. Дивидент все още е „мръсна“ дума, често се опитват да заобикалят изискванията за отправяне на търгови предложения, практика е да се осъществяват сделки със свързани лица, парадокса че някои не считат за необходимо да платят таксата на дружеството към БФБ, която от своя страна го сваля от търговия и т.н.

Дисциплинирането на мажоритарните собственици, ще е положителен сигнал към инвестиционната общност. Ще се увеличи доверието към капиталовия пазар. А това ще е един от важните сигнали за увеличаването на ликвидността му, възстановяването на индексите и навлизането на нови инвеститори.

- Ще има ли отражение на капиталовия пазар, ако има смяна в собствеността на Доверие? Например, може ли да се очакват разпродажби по различни позиции и съответно покупки по други? Може ли да се очаква пренасочване на депозити от едни банки към други, както и влияние в други сектори?

Гено Тонев:

Засега остава загадка дали изобщо ще има сделка за пенсионната компания. Дори тя да се случи обаче, трудно ми е да повярвам, че портфейлът на толкова голям инвеститор може да бъде разпродаден просто така. Каквито и да са намеренията на новия купувач, едва ли в плановете му влиза и рязко понижение в стойността на портфейла от български акции, а оттам и в стойността на дяловете на осигурените.

Последното, което би искал новият собственик е да остане в светлината на прожекторите и всяка негова крачка да се следи от медии и обществени организации. Така че, поне в средносрочен план, не виждам причина за подобни притеснения, дори ако приемем, че дългосрочните намерения на купувача не са от най-благородните.

Стефан Асенов:

Подобна сделка няма как да не се отрази на капиталовия пазар. Но за мен то по-скоро ще е положително.

Няма нищо страшно в това да се преструктурират портфеили. Ако то стане факт, няма да станем свидетели на изсипвания, които да срутят цената на даден емитент, а ще се продава и купува дискретно. Което от своя страна ще доведе до увеличаване на ликвидността на пазара и ще раздвижи някои незаслужено подценени позиции, а за други ще даде ясен сигнал че са надценени.

На въпроса дали може да има пренасочване на депозити и влияние на други сектори, отговорът е отново да. България е с отворена, пазарна икономика, в която би трябвало да се спазват пазарните правила.

В заключение смятам, че към момента всички осигурени в Доверие нямат база за притеснение и трябва да запазят спокойствие. Вярвам, че КФН и КЗК ще свършат своята работа, запазвайки стабилността на системата и гарантирайки правата на всички с пенсионни партиди в компанията.

От друга страна ако и след като сделката стане факт, те по всяко време могат да сменят пенсионното дружество, ако имат някакви притеснения.

Отново искам да повторя, че след като ПОК влязоха във фокуса на общественото внимание, моментът трябва да се използва. Да се направи дискусия, да се дефинират проблемите и да се предприемат мерки за решаването им. Време е политиците, КФН, ПОК, инвестиционната общност, синдикатите и НПО да седнат на една маса и да начертаят перспективите за период не по-малък от 10 години.

Радвам се, че най-накрая общественото мнение бе фокусирано върху собствеността на Пенсионно осигурителните компании, тяхната политика и инвестиции.

Аз съм един от подръжниците на смесената социално – капиталова пенсионно осигурителна система. За момента тя е оптимална. Друг е въпроса, че колкото и добри да са били намеренията на нормотворците за създаването на втория и третия стълб, то през годините се появиха несъвършенства и дефекти, които трябва своевременно да бъдат отстранявани.

Последните години темата бе повдигана неколкократно по различни причини. Но до диалог и по-голяма откритост не се стигна.

Същевременно в част от обществото се увеличаваха съмненията за дейноста на някои пенсионни дружества, които управляват общо над 6 млрд. лв. Авоари, които трябва да гарантират достойна втора, доживотна пенсия на 2,5 млн. българи. Най-големият акумулиран финансов ресурс в държавата, като за пример ще дам, че последните 5 години правителствата правят и невъзможното да поддържат фискален резерв не по-малък от 4,5 млрд. лв., а Сребърният фонд има събрани около 1,7 млрд. лв.

Имаше няколко ярки примера, в които дружества излизаха от дадена позиция, точно преди бума на цената й. В обществото витае и съмнението за инвестиции в свързани компании (които формално от гледна точка на закона не са), събиране на нереално високи такси от осигуряваните (както при постъпването на парите, така също и на годишна база без значение от това дали резултатът от управлението на средствата е положителен или отрицателен за осигурените), недостатъчно висока годишна доходност от вложените средства, която не може да покрие дори инфлацията, от друга страна формиране на добри печалби от обслужващото дружество дори в окото на финансовата криза, когато някои фондове реализираха отрицателна доходност за вложителите си, но изплащаха дивиденти и т.н.

Мненията са с аналитичен характер и не са препоръка за покупко-продажба на ценни книжа!


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
sonka.74
преди 10 години
Докато начело на КФН стои Ст.Мавордиев какви порверки очаквате?! Човекът ще си трае докато изтече законовия срок, а задкулисно ще вървят едни "преговори". Трябва час по-скоро да го махат оттам! Изгоряха пенсиите на хората...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
kroki
преди 10 години
Трябва да се позасили натискът върху КФН. Много е важно да не се стигне до там, че парите на българските пенсии да бъдат препрани от офшорки. щото да не се лъжем, ама Стоян Мавродиев много го бива в офшорките и прането на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
jelenski
преди 10 години
Та Мавродиев да прекара пенсиите на българските граждани през офшорки, както прал на времето парите на мафиотите? не мерси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
StAs
преди 10 години
С уважение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
StAs
преди 10 години
Същевременно в част от обществото се увеличаваха съмненията за дейноста на някои пенсионни дружества, които управляват общо над 6 млрд. лв. Авоари, които трябва да гарантират достойна втора, доживотна пенсия на 2,5 млн. българи. Най-големият акумулиран финансов ресурс в държавата, като за пример ще дам, че последните 5 години правителствата правят и невъзможното да поддържат фискален резерв не по-малък от 4,5 млрд. лв., а Сребърният фонд има събрани около 1,7 млрд. лв. Имаше няколко ярки примера, в които дружества излизаха от дадена позиция, точно преди бума на цената й. В обществото витае и съмнението за инвестиции в свързани компании (които формално от гледна точка на закона не са), събиране на нереално високи такси от осигуряваните (както при постъпването на парите, така също и на год. база без значение от това дали резултатът от управлението на средствата е положителен или отрицателен за осигурените), недостатъчно висока годишна доходност от вложените средства, която не може не ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
StAs
преди 10 години
Здравейте, моля да прочетете внимателно целия материал:"Отново искам да повторя, че след като ПОК влязоха във фокуса на общественото внимание, моментът трябва да се използва. Да се направи дискусия, да се дефинират проблемите и да се предприемат мерки за решаването им. Време е политиците, КФН, ПОК, инвестиционната общност, синдикатите и НПО да седнат на една маса и да начертаят перспективите за период не по-малък от 10 години.Радвам се, че най-накрая общественото мнение бе фокусирано върху собствеността на Пенсионно осигурителните компании, тяхната политика и инвестиции.Аз съм един от подръжниците на смесената социално капиталова пенсионно осигурителна система. За момента тя е оптимална. Друг е въпроса, че колкото и добри да са били намеренията на нормотворците за създаването на втория и третия стълб, то през годините се появиха несъвършенства и дефекти, които трябва своевременно да бъдат отстранявани.Последните години темата бе повдигана неколкократно по различни причини. Но до диалог и по-голяма откритост не се стигна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
doba
преди 10 години
Асенов останалите корифеи в статията:Вие наясно ли сте какво става???Собствеността на ПОК номер едно в страната преминава от едно първокласно и стабилно предприятие/VIG/ в офшорка, оглавяване от шайка спекуланти!!!Ако сделката мине през КФН/въпрос на финикийски знаци, отчасти и на съвест/ финансовата стабилност в страната ще се разклати, може и сериозно.Още повече, че и в момента положението не е розово:http://inews.bg/%D0%91%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81/-%D0%94%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B5-%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%81%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%98%D0%B2%D0%BE-%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%B5%D0%B2_l.a_c.382_i.308058.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 11
rumen221
преди 10 години
Мартинчоо,Хайде да си говорим с цифри:- 550 мил. отиват за ВЕИ, които... ГЕРБ ни натрапи- 260 мил. отиват за неплатени от държава и общини, но извършени от бизнеса дейности- 200 мил. влизат в държавния резерв- 40 мил. са за социални дейности...А, да. Да се върне през август 800 мил. заем взет от ГЕРБ с лихва 24%...!!!Извод:- За кражбите на ГЕРБ ще се платят - 1 810 мил.!- За гладните - 40 мил....!!!Ех, Марто, Марто..., момче просто...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още