IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои транспортни обекти откри министър Терзиева в последните дни

В рамките на по-малко от две седмици правителството на Пламен Орешарски успя скоростно да пререже лентите на няколко важни инфраструктурни проекта

11:12 | 28.07.13 г. 4
<p>
	Президентът Росен Плевнелиев и регионалният министър Десислава Терзиева прерязаха заедно лентата на магистрала &quot;Тракия&quot;.&nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

Президентът Росен Плевнелиев и регионалният министър Десислава Терзиева прерязаха заедно лентата на магистрала "Тракия". Снимка: БТА

В рамките на по-малко от две седмици правителството на Пламен Орешарски успя скоростно да пререже лентите на няколко важни за страната ни инфраструктурни проекта, а именно три магистрални отсечки.

Едната от тях бе и последното, "завършващо парче от пъзела", на магистрала "Тракия". С пускането му на 15 юли България се сдоби с първата си изяло завършена автомагситрала - проект, който няколко поколения в продължение на над 40 години, очакваха с нетърпение.

Друг важен за инфраструктурата и транспорта ни обект бе новооткритият Лот 1 на „Струма“, движението по който бе пуснато на 23 юли. Общата дължина на трасето, което се намира между Долна Диканя и Дупница, е 16,78 км. По време на официално събитие регионалният министър Десислава терзиева пусна в движение 13,98 км от участъка и две пътни връзки "София-Дупница" и "Дупница-София". Останалите 2,8 км от лота ще бъдат въведени в експлоатация до края на август т. г.

По договор срокът на завършване на обекта е 1 септември 2013 г., но движението по готовия участък се пуска предсрочно, за да се улесни трафикът в посока Кулата. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и държавния бюджет чрез оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г.

Същевременно в четвъртък (25 юли) министър Терзиева присъства на откриването и пускането в експлоатация на нови 8 км от автомагистрала „Хемус“ - трасето от Шумен до Белокопитово. Чрез отсечката се завършва окончателно участъкът от Варна до първокласния път София – Варна, с което се облекчава трафикът от и за Северното Черноморие. Финансирането на пътя е от държавния бюджет. Изпълнител на работата по участъка е компанията "Черно море" АД, а общата стойност - 45 млн. лв.

Плодовете на няколко правителства

Някои политолози биха определили скоростното разрязване на ленти, като чисто популистики ход, който цели "замазване на очите на гражданите". Други биха го нарекли чисто стечение на обстоятелствата - резултат от свършена работа от няколко правителства.

До този момент на няколко пъти бившият министър-председател на България Бойко Борисов направи коментар, че новото правителство на Пламен Орешарски единствено ще „жъне плодовете на проектите“, посяти като дело на управлението на ГЕРБ.

Друг актуален и аналогичен пример може да бъде и откриването на така очаквания Дунав мост 2, което се случи 100 години след първите планове за него. Вярно е, че кабинетът на Борисов завари стротелството на съоръжението при Видин-Калафат в напреднал стадии, дело на предишни политики. Но не трябва да се отрича и стореното от ГЕРБ за моста. Припомняме, че бившият министър на транспорта Ивайло Московски договори финансирането за моста по ИСПА да не бъде спряно, въпреки че имаше сериозна възможност за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Срамно е да нямаш принос за нещо, но да се наортачиш на готово свършена работа като си припишеш заслугите!Мен лично би ме било срам да застана там , едва назначен, за да режа лентичка, ако и да е с папата.Но един непрофесионалист, като министърката , а *** "икунумист" без чест и дустойнству, нема го разбере тува!Пишен нърочну с грешки зъ дъ мъ ръзберат икунумиститии кумунистити!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 13
melon
преди 10 години
Добре, че беше бате Бойко да направи някои работи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Rumen_
преди 10 години
Всъщност не е Шумен - Белокопитово а е Шумен - Панайот Волово. До Белокопитово и до пътя София-Варна и Русе-Варна остават още няколко километра да се построят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
alexx
преди 10 години
Нека политическите коментари започнат сега. Меренето на "достойнства" - също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още