IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е. Кънев: Държавата няма капацитет да контролира концесионните договори

Около 680 са държавните концесии, като само 10 от тях са на чужди инвеститори, каза иконмистът

10:17 | 05.08.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Е. Кънев: Държавата няма капацитет да контролира концесионните договори

„Държавата няма капацитет да контролира концесионните договори и очевидно не си е свършила работата и по концесията на мината в Ораново. Многото трагични инциденти в този рудник го доказват“, каза в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air икономистът Евгений Кънев.

Той поясни още, че при конкретния случай договорните отношения са сложни, тъй като има и частни имоти в самия обект.

Около 680 са държавните концесии, като от тях едва 10 са на чужди инвеститори, допълни експертът. „Предполага се, че именно те имат необходимия опит да управляват 35-годишни концесии. Финансовите изисквания за такива договори не са чак толкова голям проблем, колкото липсата на управленски капацитет“, каза Кънев.

По думите му липсват експерти, които да следят и контролират следприватизационните сделки и изпълнението на концесионните договори. „Контролът се осъществява на база доклади, изготвени от самия концесионер. Често се разглежда само по чисто чиновнически критерии дали покриват конкретни параметри по договора. Липсва мониторинг и контрол на място. Няма екипи към ресорните министерства. Въпросът е дали управляващите имат интерес да прилагат добрите практики на другите страни относно контрола“, посочи още икономистът.

Според него не е трудно да се създаде експертен капацитет, тъй като е въпрос на политическа воля. Кънев призова да бъде централизиран контролът по концесиите, защото по този начин качеството ще е по-добро, с по-висока ефективност и на по-ниска цена.

„Има много добри доклади, препоръки и стратегии, но те остават само на хартия. Всяко управление изготвя нови процедури и така до без край. Администрацията се затормозява и точно когато е свикнала с конкретни практики, идва нова власт и всичко се променя“, допълни още Евгений Кънев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
0pk
преди 10 години
Ми да ги прекрати :)Що ще източват безконтролно природни ресурси?Като се научи да контролира, тогава да раздава концесии държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
melon
преди 10 години
А, тези папуняци дето всеки месец взимат едни заплати за какво ги държим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още