IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Нова Броудкастинг Груп” придоби 70% от „Дарик Нет”

През април от Дарик коментираха, че са придобили „Нетинфо“, без да се назовава конкретна цена на сделката

09:50 | 06.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
„Нова Броудкастинг Груп” придоби 70% от „Дарик Нет”

„Нова Броудкастинг Груп” придоби 70% от „Дарик Нет” АД и така, след финализиране на сделката, ще стане собственик на всички сайтове, част от „Дарик Уеб”, както и на най-голямата дигитална медийна компания в страната –  „Нетинфо” АД, съобщиха от „Нова Броудкастинг Груп”.

След приключване на процеса по придобиване, активите на компанията ще включват популярните платформи за видео обмен и видео съдържание VBOX 7 и Nova Play, имейл платформата abv.bg, сайтовете за новини Vesti.bg, DarikNews.bg, Novanews.bg и сайтовете за спортни новини Sportni.bg и Gong.bg.

Уебсайтовете на двете медийни групи са отбелязали над 750 милиона импресии средно месечно в периода април-юни 2013 г. Целта на „Нова Броудкастинг Груп” е да се превърне в лидер на дигиталния медиен пазар в България.

„Тази сделка променя изцяло „Нова Броудкастинг Груп”, коментира Дидие Щосел, главен изпълнителен директор и зам.-председател на Борда на директорите на компанията.

Сделката се очаква да бъде финализирана в края на септември и подлежи на одобрение от Комисията за защита на конкуренцията.

Припомняме, че през април от Дарик се похвалиха, че са придобили „Нетинфо“, без да се назовава конкретна цена на сделката. Според запознати източници обаче ставаше въпрос за 12 млн. евро, платени за всички сайтове в медийната група. "Нетинфо" е сред лидерите на българския онлайн пазар с Vesti.bg, Vbox7 и пощата abv.bg.

Още тогава обаче се появиха съмнения дали радиоверигата има нужния наличен свободен капитал, за да купи онлайн компанията.

За продажбата на "Нетинфо" в медийното пространство се заговори преди почти година. Тогавашният собственик - издателят Sanoma Magazines International, обяви групата за продан, като към сделката имаше голям интерес от страна на други участници на медийния пазар.

Sanoma Magazines купи 68% от "Нетинфо" през април 2008 г. за сумата от 29 млн. евро. През последните години обаче рекламният пазар се сви, което намали и приходите на компанията.

От октомври 2008 г. „Нова Броудкастинг Груп“ става част от шведската медийна група MTG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още