IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Шишкова: Заражда се нова вълна от българи, които отиват в чужбина

Въвеждането на задължително възнаграждение при стажантските програми ще отдръпне част от фирмите, посочи експертът

20:10 | 06.08.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мария Шишкова, <em>Снимка: Bulgaria On Air</em></p>

Мария Шишкова, Снимка: Bulgaria On Air

Проблемът с недостига на висококвалифицирани кадри в България продължава да съществува. Той обаче не се дължи на завишени изисквания от страна на работодателя. Това коментира в ефира на Bulgaria On Air Мария Шишкова, управляващ съдружник в Aims Human Capital Bulgaria.

„В последните години се наблюдава нормализиране на критериите, по които се наемат кадрите. В сравнение с изискванията отпреди 15 години има завишение, защото се изравниха с тенденциите на глобалния пазар“, каза Шишкова.

Тя обясни, че най-важните компетенции, които се търсят, са гъвкавост и бързо учене. По думите й за компаниите от по-голяма необходимост са придобитите знания и умения от стажа до момента, отколкото наученото в университетите.

„Работодателите търсят хора с добра компетенция, а тя не означава само знанието, но и умението и отношението към средата“, посочи Шишкова.

„Забелязваме една нова възможност в страната – на пазара се появяват много нови чуждестранни компании в различни сфери. Те налагат търсенето на разнообразни придобити компетенции“, каза още тя.

По думите й заплащането в страната не е високо и това привлича чуждите инвеститори, което ще доведе до насищане на пазара и уравновесяване на безработицата. „Очаквам скоро да започне да се понижава броя на хората без препитание“, каза тя.

Шишкова посочи и основния приоритет за всеки един, търсещ работа - изучаването на чужд език, независимо в каква област се развива. За младите пък това е започването на стажове по време на обучението им за висше образование.

„Всеки един, който започва да търси работа след дипломирането си, ще е по-ограничен в доброто си професионално развитие. Стажантските програми са необходими, но не трябва да се въвежда задължително възнаграждение за стажантите, защото много фирми ще прекратят тази дейност“, посочи тя.

Според нея е започнала една негативна за България тенденция: „В последните месеци, докато вниманието на всички е насочено към случващото се в страната, започна да се заражда една нова, засилваща се вълна от млади и не чак толкова млади хора, които отиват в чужбина“.

„Най-добрият начин да бъдат задържани кадрите е работодателите да успяват да разкрият пълния потенциал на всеки един, да се разкрие таланта му и да бъде назначен на подходящата позиция. Най-лесно е, ако се приеме, че във всеки един има скрит диамант“, отбеляза Шишкова.

Тя посочи, че социалните мрежи се използват максимално от консултантите за подбор на персонал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 13 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Живота хубав ама има една епидемия от червени въшки, които не искат да се разкарат от България и затова май ще оставим въшките, старците и ромите сами да се издържат и грижат за себе си пък ние ще ходим да живеем в българските чуждестранни общности из развития свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Людени
преди 10 години
Що така !Хубав живот (в РБ) не омръзва !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
0pk
преди 10 години
Къде са тез работодатели дето имат стажантски програми??Обикновено искат да "знаеш 5 езика, да имаш свидетелство за управление на ракета и диплома по ядрена физика" за да те наемат за 300 лева заплата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още