fallback

С. Бъчварова: Новият Закон за горите дава равен достъп на фирмите за дърводобив

Променят се правилата за закупуване на дървесина от физически лица

17:34 | 12.08.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

С промените в Закона за горите се дава равен достъп на всички малки и средни фирми за дърводобив, заяви председателят на земеделската комисия в парламента Светла Бъчварова на брифинг на БСП, информират от пресцентъра на партията.

За една трета от дървесината, която ще се предлага на търг, ще кандидатстват фирми, регистрирани в съответната община и на територията на съответното горското предприятие, коментира Бъчварова проекта за промени на закона.

Според нея в сегашния закон има лобистки и сгрешени текстове, липсват и контролни дейности. Бъчварова заяви, че отпада текст, който е давал възможност да се сключват договори за срок от 15 години.

С промените се дава възможност на всяко физическо лице да добива дървесина като закупува дърва на корен, според списъци по местоживеене, които ще изготвят кметовете. Очаква се цената да е два пъти по-ниска от тази, на която физическите лица биха я закупили от горските предприятия. Светла Бъчварова посочи, че очаква цената на иглолистната дървесина да е от 5 до 11 лева, а цената на широколистната - в рамките на 12 до 16 лева.

Промените в закона се правят и заради изостаналия процес на залесяване, тъй като сегашният закон позволява това да става в рамките на седем години.

„От направената справка се оказва, че това е анти горска мярка. Например, от над 50 000 декара залесяване през 2008 г., през 2011 г. са залесени едва 10 000 дка. Предлагаме това залесяване да се случва не след седмата, а след третата година“, заяви депутатът. Според нея така ще се намалят разходите за обработка на отделните сечища и ще се осигури заетост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:20 | 13.09.22 г.
fallback