IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирми ще участват в търгове на няколко горски стопанства като местни търговци

Пожарища и сечища ще се възстановяват в рамките на 3 години

11:59 | 07.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фирми ще участват в търгове на няколко горски стопанства като местни търговци

Фирмите, регистрирани на територията на дадена община, могат да участват в процедурите за добив на дървесина на всички държавни горски и ловни стопанства като местни търговци. Условието е териториите на стопанствата да попадат в границите на тази община. Това предвиждат част от предвидените изменения в Закона за горите, публикувани на сайта на Портала за обществени консултации.

В момента възникват затруднения за фирмите, тъй като в Закона за горите не е съобразено, че на територията на една община, където е седалището и адреса на управление на търговеца, може да попадат повече от едно горско или ловно стопанство. Това създава условия за различно тълкуване и прилагане на закона. Стига се до редица съдебни дела след провеждането на процедури, мотивират се вносителите.

С проекта се разширява кръгът на субектите, които имат право да възлагат и извършват залесяване, като са включени и учебно-опитните горски стопанства и специализираните звена на Изпълнителна агенция по горите.

Срокът за залесяване на пожарища и сечища се изменя от 7 на 3 години. Практиката в горското стопанство показва, че три години е един оптимален срок за възобновяване на сечища и за планиране на разсадниковото производство.

В проекта се определя краен срок (до 31.12.2014 г.), в рамките на който общинските съвети трябва да определят формата на управление на общинските гори. Законът за горите е в сила от април 2011 година, но все още част от общините нямат структура, която да стопанисва горските територии, тяхна собственост, което създава проблеми в редица общини. Местните власти са вторият по големина собственик на гори след държавата и на ползването на тези гори разчитат както бизнесът, така и огромна част от местното население.

Въпросът за отпадната дървесина и използването й като биомаса преминава към Закона за енергията от възобновяеми източници.

Средствата за  учредяване на право на ползване  и сервитути в горски територии – държавна собственост ще постъпват в бюджета на Изпълнителна агенция по горите, предвиждат още измененията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още