IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Бъчварова: Новият Закон за горите дава равен достъп на фирмите за дърводобив

Променят се правилата за закупуване на дървесина от физически лица

17:34 | 12.08.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Investor.bg</p>

Снимка: Investor.bg

С промените в Закона за горите се дава равен достъп на всички малки и средни фирми за дърводобив, заяви председателят на земеделската комисия в парламента Светла Бъчварова на брифинг на БСП, информират от пресцентъра на партията.

За една трета от дървесината, която ще се предлага на търг, ще кандидатстват фирми, регистрирани в съответната община и на територията на съответното горското предприятие, коментира Бъчварова проекта за промени на закона.

Според нея в сегашния закон има лобистки и сгрешени текстове, липсват и контролни дейности. Бъчварова заяви, че отпада текст, който е давал възможност да се сключват договори за срок от 15 години.

С промените се дава възможност на всяко физическо лице да добива дървесина като закупува дърва на корен, според списъци по местоживеене, които ще изготвят кметовете. Очаква се цената да е два пъти по-ниска от тази, на която физическите лица биха я закупили от горските предприятия. Светла Бъчварова посочи, че очаква цената на иглолистната дървесина да е от 5 до 11 лева, а цената на широколистната - в рамките на 12 до 16 лева.

Промените в закона се правят и заради изостаналия процес на залесяване, тъй като сегашният закон позволява това да става в рамките на седем години.

„От направената справка се оказва, че това е анти горска мярка. Например, от над 50 000 декара залесяване през 2008 г., през 2011 г. са залесени едва 10 000 дка. Предлагаме това залесяване да се случва не след седмата, а след третата година“, заяви депутатът. Според нея така ще се намалят разходите за обработка на отделните сечища и ще се осигури заетост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
bigiadri
преди 10 години
Малко или много считам , че познавам тази тема заради това продължавам. Считам , че трябва да се забрани износа на дървесни трупи и янове! Така дървесината ще се ползва само за нашите предприятия!Нямам вяра на сегашните управници , защото те са тези ,които най-много направиха за унищожаването на гората!Преди дървесина в Бг почти не се сечеше, а всичко се внасяше от Коми. Работил съм в предприятие ,което обработваше най-много дървесина в БГ, то сега вече не е това ,което беше , но тогава обработваше 100% комска дървесина ! Сега в Коми секат финландци! Те преди примерно около 30 години бяха една много бедна държава , индустрията им беше само риболов и дърводобив! Та Нокиа тогава е била едно рибарско дружество! Сега Финландия е едно от най-добрите места за живеене! Защо? Там партии няма! Президентът избира правителство! Вотът за парламент е мажоритарен!Те също бяха зависими като нас от СССР, сега Русия, НО ТАМ КОРУПЦИЯ НЯМА! ТАМ ИМА ПАТРИОТИ,КОИТО ГЛЕДАТ НАЦИОНАЛНИЯ ИНТЕРЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
bigiadri
преди 10 години
Едно време /преди 35-40 г/когато учех в Лесотех.институт ни казваха : Широколистните гори при валежи задържат в короната си половината от валежите и те се оттичат за 24 часа! Хумусът задържа влагата още по-продължително време. Тогава се залесяваха около селата защитни пояси, които да правят точно това.През демокрацията простите селяни и алчните кметове изсекоха тези пояси и сега при всеки по-голям дъжд наводнения,активирани свлаища! Никакви пари за такива села -да си ги искат от тези ,които изсекоха горите им!Както вървят нещата ще станем като Гърция. Те изсекоха горите си,хумуса им беше отмит и сега залесяват ,ама на голи камъни няма какво да се хване!Всичко съхне и пожари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още