IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пристанище Варна очаква ръст при износа на зърно

През първите дни на август са изнесени над 230 хил. тона

13:15 | 21.08.13 г.
Пристанище Варна очаква ръст при износа на зърно

Очаква се ръст в износа на зърно през тази година, съобщиха за Investor.bg от Пристанище Варна. През юли пристанището е обработило около 450 хил. тона зърнени товари, включително пшеница, ечемик, царевица и др. Само за първите седем дни на август, който е най-силният месец за износ на зърно, през порта са изнесени почти 238 хил. тона.

На практика Пристанище Варна обработва зърнени товари целогодишно. Например, през 2013 г. няма месец, през който от там да не е изнасяно зърно.

Основно износът е за страни в Европейския съюз, като основни дестинации са Белгия, Кипър, Франция, Гърция, Италия, Испания, Португалия, както и за други страни, като Ливан, Либия, Саудитска Арабия.

В средносрочен план търговското дружество има разработена програма за усъвършенстване на технологиите за обработка на зърнени товари. Пристанищният оператор уточнява, че се прави всичко възможно, за да не се стига до  струпвания на чакащи камиони със зърно.

Междувременно зърнопроизводители коментират, че няма промяна в изкупните цени на пшеницата. Търговията продължава да е в диапазона 260 – 270 лв./тон, съобщи Радослав Христов от Национална асоциация на зърнопроизводителите. От 290 до 300 лв./т е цената с търговските разходи до пристанищата.

По последни данни от агроминистерството 99,2% от пшеницата е прибрана. Производството е 4,789 млн. тона, при среден добив от 423 кг от дка. Жътвата на зимния ечемик е приключила, като са прибрани 696 хиляди тона зърно. Средният добив е 377 кг от дка. Ожънати са 96,97% от маслодайната рапица при добив от 238 кг/дка, прибрани са и 93,16% от ръжта при добив от 189 кг/дка.

По данни на Националната служба по зърното 65,41% от ожънатата пшеница от новата реколта е с високи хлебопекарни качества.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още