IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виното – без вода, захар и с ограничено количество серен диоксид

Проектоправилник за Закона за виното определя и реда за производството на плодово вино

12:21 | 22.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Виното – без вода, захар и с ограничено количество серен диоксид

Енологичните практики изключват добавянето на вода към виното, освен ако това не е наложително по някаква технологична потребност. Това е записано в проект за правилник към Закона за виното и спиртните напитки, изготвен от Министерството на земеделието и храните.

В текста е записана и забраната за подслаждане на вината със захар – това може да стане само с гроздова мъст. За вината със защитени наименования и географски указания гроздовата мъст трябва да произхожда от същия регион.

Новата наредба забранява още свръхпресоването на гроздето, както и повторната ферментация на гроздови джибри, освен за производство на пикет, както и наливане на вино върху утайки и гроздови джибри.

Освен тази ограничения новият правилник въвежда и лимит на количествата серен диоксид във виното – до 150 мг за литър червено вино и до 200 мг за белите и вината тип „розе“.

Новият правилник урежда още режимите за издаване на сертификати за производителите на грозде и на вино, както и контрола върху дейността на производителите.

Ще бъде създаден и регистър на производителите на грозде, в който ще бъдат описани всички данни за лозята – сортове, година на засаждане, дори и наличието на капково напояване в стопанството.

В досиетата на винопроизводителите пък трябва да бъде описано точното местонахождение (с GPS-координати), производственият и съдовият капацитет.

В приложенията към правилника има и образци на дневници, които винопроизводителите трябва да попълват. В тях се описва целият процес на производството на вино, включително и подслаждането, повишаването или намаляването на киселинността, обработката с калиев фероцианид и активен въглен, както и добавянето на диметил карбонат (DMDC) и използването на дъбова дървесина за производството.

В наредбата се регламентира и производството на плодови вина – област, за която няма европейски норми, а всяка държава сама определя правилата. Според предложенията на МЗХ плодовото вино трябва да има цвета на сока на съответния плод, от който е произведено, характерния аромат и вкус и сладостта на плода.

Освен от пресни или замразени плодове, плодовото вино може да бъде произведено и от пресен или консервиран сок. В плодовите вина вече се допуска и добавянето на захар, както и на мая и амониев хлорид, амониев карбонат, диамониев сулфат или амониев сулфат, които подпомагат ферментацията на плодовете.

Правилникът за прилагане на Закона за виното и спиртните напитки е на фаза обсъждане и текстът му е качен на сайта на портала за обществено обсъждане. До 4 септември всеки заинтересован може да внесе предложения за промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още