IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Въглищата трябваше да поскъпнат, но след предоговаряне с ТЕЦ-вете

Според служебния министър цената на въглищата е била увеличена проформа

09:14 | 23.08.13 г.
Асен Василев: Въглищата трябваше да поскъпнат, но след предоговаряне с ТЕЦ-вете

Не увеличихме цената на въглищата, защото мините са имали раздути разходи – само за месец бяха намерени 80 млн. лева резерви. Това коментира в ефира на Нова телевизия служебният енергиен министър Асен Василев на въпрос защо служебното правителство на Марин Райков не е вдигнало цената на въглищата.

Разговорите с ръководствата на мините и синдикатите са показали, че „дупката” в системата на въгледобива, въпреки откритите резерви, е била 100 млн. лева. За да бъде покрита тя въглищата трябва да поскъпнат до 90 лева на тон, а това ще се отрази на цената на тока, обясни още бившият министър.

Той допълни, че са започнали преговори с топлоцентралите, за да може да бъде открит начин поскъпването на въглищата да не повлияе на цената на тока. За предоговаряне на договорите обаче не е достигнало време, заради изтичането на мандата на служебния кабинет.

„Сега какво имаме – не се променят договорите, а цената на въглищата се вдигна проформа”, смята още Асен Василев.

Припомняме, че преди седмица сегашният енергиен министър Драгомир Стойнев повиши цената на въглищата от Маришкия басейн с 3,50 лева на тон до 75 лева. Според Асен Василев обаче тази промяна е нищожна и мярката няма да може да спаси сектора.

Европейските средства за "София Тех парк" трябва да бъдат усвоени до края на 2015 година, обясни още служебният министър Асен Василев. Така той отговори на обвинения от страна на Румен Петков, че паркът трябва да бъде готов в края на септември тази година, а все още не е започнало проектирането му.

Припомняме, че вчера Петков заяви, че целта на това забавяне е било в последните седмици спешно да се потърси готов проект и от това ще се възползват определени компании.

Василев коментира още, че след няколко години забавяне проектът е тръгнал, а от друга страна индустрията не е имала доверие, че този парк ще помогне за развитието на компаниите, а мнението е било, че ще бъде изградена една държавна сграда с офиси, които ще бъдат „раздавани”, обясни служебният министър в правителството на Марин Райков.

Той обаче допълни, че бизнесът е припознал този проект и той най-накрая е тръгнал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още