fallback

Първите проекти по Програмата за селските райони може да бъдат приети през май

За три седмици наваксахме изоставането в подготовката, твърди заместник-министърът на земеделието Явор Гечев

12:41 | 27.08.13 г.

Новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) за следващия програмен период ще заработи до края на годината с всички наредби, а първите проекти ще бъдат приети през май 2014 г., съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев пред журналисти в Добрич, цитиран от БТА.

Точно противоположната теза защитиха вчера представители на Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА Агро). Според тях работата по новата ПРСР 2014 г. - 2020 г. върви толкова бавно, че догодина нито един земеделски производител няма да получи финансиране по проект.

Гечев коментира днес, че е имало проблеми със сроковете, но изоставането е наваксано. "За три седмици свършихме цялата работа, която трябваше да бъде извършена в предишните две години", твърди той.

Приложен е нов подход, като е търсен баланс между различните сектори, разясни Гечев. И допълни, че целта е малките подсектори да осигурят в малките населени места добра заетост и доходи. „Стремили сме се да дадем приоритет на по-изостаналите отрасли и да разнообразим земеделската работа като цяло - приоритет имат зеленчукопроизводството, животновъдството, отглеждането на етеричномаслени култури, биоземеделието, билкарството, пчеларството“, посочи заместник-министърът.

Има цяла подпрограма за малките производители, които да не се "бият" за средства с големите и да разполагат с гарантирани малки бюджети, каза заместник-министърът и поясни, че се правят повече от десет законови промени, за да се осигури достъпност до финансовия ресурс.

Новата програма ще разполага с около 2 милиарда евро. Финансовата рамка е намалена в сравнение с предишния програмен период, но е важно средствата да бъдат вложени ефективно. Целта е чрез интегриран подход в следващите години в селските райони да се постигне по-голяма заетост, уточни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:57 | 08.09.22 г.
fallback