IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата програма за селските райони може да зацикли през 2014 г.?

Има опасност догодина нито един земеделски производител да не получи финансиране по проект, твърдят търговците с агротехника

14:44 | 26.08.13 г. 1
Новата програма за селските райони може да зацикли през 2014 г.?

Работата по новата Програма за развитие на селските райони за периода 2014 г. - 2020 г. върви толкова бавно, че догодина нито един земеделски производител няма да получи финансиране по проект. Това твърдят представители на Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА Агро).

Дотук е уточнен обхватът на програмата. Тепърва работни групи ще я обсъждат, а документът може да бъде изпратен в Брюксел през септември или октомври, заяви Тодор Николов, член на УС на асоциацията.

„Заради смените на правителства програмата се забави с 4 – 5 месеца. На хората трябва да им е ясно, че догодина няма да вземат нито една стотинка от ПРСР. Производителите трябва да знаят какво да планират“, твърди  Николов.

Забавянето идвало и заради административни неуредици в работната група, която изработва програмата, тъй като отстраняването на пропуските също е отнело време. Сега тепърва ще се обсъждат конкретни мерки. Николов твърди още, че заради всичко това първите проекти по ПРСР ще се приемат най-рано през последното тримесечие на 2014 г.

Според търговците и без субсидии вносът на агротехника ще продължи през 2014 г. Закупуването на трактори с евросредства спря преди няколко години, заради изчерпването на средствата по мярката за нова техника в ПРСР, припомни Веселин Генев, председател на Управителния съвет на БАТА Агро.

България е на последно място по механизация на земеделската техника, твърдят от асоциацията. Близо 80% от тракторите и комбайните са амортизирани, включително машините, купени преди десетина години с евросредства.

През 2009 г. на повече от 10 г. са били 80% от комбайните и 82% от тракторите. През 2012 г. на повече от 10 г. са 78% от  комбайните с 72% от тракторите, което показва, че паркът за три години се е обновил съответно с 2 и 10%, поясни Генев. За пореден път от асоциацията изчисляват, че за пълна модернизация на агротехниката ще са нужни 30 години.

По данни на Веселин Генев вносът на двата вида машини през тази година върви по-добре в сравнение с 2012 г., но поризводителите са „стъписани“ от понижените цени на зърнените култури, което ще намали нетните им приходи.

Проджабите на трактори и комбайни за тази година вече са надхвърлили 100 млн. лв., изчисли  Николов.

От асоциацията се оплакаха от нелоялна конкуренция от страна на вносители, които подвеждат фермерите и не осигуряват сервиз на машините. Те съобщиха още, че ежегодното изложение на  техника БАТА Агро от 2014 г. вече ще се провежда вместо през май, в края на август, като мястото остава същото – закритото летище до Стара Загора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
tonitov
преди 10 години
Програмата им е ясна, много, много бедни. Така, че пари не им са необходими. Много богатите са ни достатъчно и без това няма как да бъдат откраднати ката при предишната тройна коалиция. В случайни ли да попаднат? По-добре без тях, отколкото с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още