IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първите проекти по Програмата за селските райони може да бъдат приети през май

За три седмици наваксахме изоставането в подготовката, твърди заместник-министърът на земеделието Явор Гечев

12:41 | 27.08.13 г.
Първите проекти по Програмата за селските райони може да бъдат приети през май

Новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) за следващия програмен период ще заработи до края на годината с всички наредби, а първите проекти ще бъдат приети през май 2014 г., съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев пред журналисти в Добрич, цитиран от БТА.

Точно противоположната теза защитиха вчера представители на Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА Агро). Според тях работата по новата ПРСР 2014 г. - 2020 г. върви толкова бавно, че догодина нито един земеделски производител няма да получи финансиране по проект.

Гечев коментира днес, че е имало проблеми със сроковете, но изоставането е наваксано. "За три седмици свършихме цялата работа, която трябваше да бъде извършена в предишните две години", твърди той.

Приложен е нов подход, като е търсен баланс между различните сектори, разясни Гечев. И допълни, че целта е малките подсектори да осигурят в малките населени места добра заетост и доходи. „Стремили сме се да дадем приоритет на по-изостаналите отрасли и да разнообразим земеделската работа като цяло - приоритет имат зеленчукопроизводството, животновъдството, отглеждането на етеричномаслени култури, биоземеделието, билкарството, пчеларството“, посочи заместник-министърът.

Има цяла подпрограма за малките производители, които да не се "бият" за средства с големите и да разполагат с гарантирани малки бюджети, каза заместник-министърът и поясни, че се правят повече от десет законови промени, за да се осигури достъпност до финансовия ресурс.

Новата програма ще разполага с около 2 милиарда евро. Финансовата рамка е намалена в сравнение с предишния програмен период, но е важно средствата да бъдат вложени ефективно. Целта е чрез интегриран подход в следващите години в селските райони да се постигне по-голяма заетост, уточни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още