IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов подход към изоставащите региони предвижда ЕС за следващия финансов период

Област Смолян иска да е първа в пилотен проект за интегрирано териториално развитие

09:55 | 26.08.13 г.
Нов подход към изоставащите региони предвижда ЕС за следващия финансов период

Нов подход към изоставащите региони предвижда ЕС за следващия финансов период 2014-2020 г. С преобразуване на метода ЛИДЕР, който подпомага местните общности в селските райони, ще се дава възможност определени региони да получат преференции при усвояването на еврофондовете. Условието е да бъде постигнато споразумение с ЕС към тях да се прилага интегриран териториален подход, наречен „Водено от общността местно развитие“.

"Област Смолян отговаря в най-пълна степен на критериите и може да стане пилотен модел за това", заяви пред Investor.bg областният управител Димитър Кръстанов. Основанието на областта да кандидатства за такъв подход е записано в споразумението между България и ЕС - наличие на сериозни дисбаланси между части от територията на страната.

Водено от общността местно развитие

Според споразумението подходът „Водено от общността местно развитие“ ще е с фокус върху селските и рибарски райони. Предвижда се да има специални  мерки за конкретни територии със специфики в различието, например граничните области. Подходът ще бъде прилаган така, че местната общност да участва във взимането на решения и да избира приоритети, които да бъдат следвани.

От Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони за прилагане на подхода се предлага да бъдат заделени 5% от бюджета по фонда.

Отговаря ли област Смолян на критериите

Аргументите на областната администрация са, че областта е 100% планинска, единствената в България само с автомобилен транспорт, което пречи на инвеститорите. Освен това не са развити трансграничните връзки. Всичко това се отразява на живота на хората и следват негативни демографски процеси.

„Чеверметата, гайдите и фолклорът на световно ниво прикриват някои от проблемите на Родопите. Но има нужда от много сериозно въздействие в близките години, за да се компенсира изоставянето“, заяви пред министрите на последното заседание на кабинета Димитър Кръстанов.

В следващия финансов период на ЕС за такъв тип региони ще се работи по две направления - интегрирани териториални инвестиции (но до 2016 г. такива не се предвиждат ) и местно развитие. Затова местната власт настоява в споразумението, което България ще сключи с ЕС за еврофондовете, областта да е първата с преференции за „Водено от общността местно развитие“. От областната администрация поясняват, че подходът не предвижда да се отпуснат някакви евросредства конкретно за Смолянско, а по-скоро местните проекти да са с по-голяма тежест, например по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

„Конкуренцията при кандидатстването за евросредствата ще се запази, целта не е някакви средства от фондовете да се заделят за нас, а проектите да получават повече бонус точки“, поясни експертът инж. Момчил Караиванов. Специалистът пояснява, че и други области на България могат да кандидатстват за преференции по подхода „Водено от общността местно развитие“.

Дотук според експертите от администрацията в Смолян са изпълнени 100% от изискванията за свършена работа, за да се включи областта като пилотен модел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още