IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият Терминал 2 на летище Варна вече обслужи първите си пътници

Общо 90 души бяха посрещнати с традиционна българска пита и шампанско

17:36 | 27.08.13 г. 2
Новият Терминал 2 на летище Варна вече обслужи първите си пътници

Новият пътнически терминал на Летище Варна днес обслужи първите си пътници. Първите кацнали на новата авиогара пристигнаха с полет от Минск. Общо 90 души бяха посрещнати с традиционна българска пита и шампанско, а за по-малките имаше натурален портокалов сок, предаде медийна агенция "Черно море".

„Това е един от най-хубавите терминали в България“, посочи директорът на Летище Варна Димитър Костадинов. Той допълни, че свръхмодерното съоръжение отговаря на всички изисквания за този тип строителство.

Същевременно в същия час старият Терминал 1 на морското летище затвори след 41 години оперативна работа. Ръководителят на летище Варна уточни, че в момента за него се обсъжда концепция, която да удовлетворява гражданите на града, бизнеса и Министерството на транспорта.  

По отношение на пътникопотока Костадинов уточни, че утре се очаква милионният пътник. Тази година той се посреща малко по-рано. „Сезонът за нас е добър, можем да кажем, че има ръст“, посочи още директорът на Летище Варна.

Капацитетът на новия терминал е 1,8 млн. пътници. Освен това съоръжението е устроено така, че да може да бъде разширено при нужда. Терминал 2 е проектиран според спецификата на трафика на летище Варна. Има съвременен интериор и най-модерни системи за обслужване, атрактивни търговски зони, кафенета и заведения за хранене.

Терминалът е изграден за около 20 месеца на площ 20 000 кв.м.

Сумата за изграждането на съоръжението е близо 75 млн. лева, а още 2 млн. са вложени в инфраструктурните обекти до него.

Първият вътрешен полет на новия терминал бе вчера сутринта за София на националния превозвач „България ер“.

Снимки от събитието вижте в нашата галерия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
starlight
преди 10 години
Българската гостоприемност в комбинация с немската дисциплина и качество ;) Айде на добър час, и на новата придобивка, и на пътниците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
vezna
преди 10 години
Ейц, ейц, питка, слънчогледи, добре сме ги поглезили първите пътници. Със сигурност са останали очаровани не само от хубавото летище, а и от прекрасното и топло посрещане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още