IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борислав Стефанов напуска Българската агенция за инвестициите

Липсва комуникация с правителството на Пламен Орешарски, обясни директорът на агенцията мотивите за своята оставка

17:46 | 27.08.13 г.
Борислав Стефанов напуска Българската агенция за инвестициите

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестициите (БАИ) Борислав Стефанов е подал оставка, съобщи самият той в своя профил във Facebook. Причините са липсата на комуникация с правителството на Пламен Орешарски, коментира мотивите си пред Investor.bg Стефанов.

Според него това е сигнал за недостатъчно доверие между институциите и неговото напускане е в интерес на самата агенция. 

Най-вероятно постът на Стефанов ще поеме неговият заместник Светослав Младенов, назначен преди две седмици.

Борислав Стефанов припомни, че една от основните му цели като директор на БАИ е била да се работи в посока активно търсене на инвеститори, а не просто да чакаме компаниите да ни потърсят.

„Тогава инвеститорите обикновено избират между няколко дестинации и България губи от преките си конкуренти заради някои предимства“, коментира още Стефанов. Според него това е една от насоките, в които да работи БАИ и занапред.

„Трябва да се търсят и още стимули в Закона за инвестициите и поне за инвеститорите в производството да бъдат връщани парите за осигуровките, както е в Сърбия“, препоръча вече бившият директор на агенцията.

Стефанов коментира още, че на този етап няма притеснения за преките инвестиции в страната. Големите разлики, които се появяват в статистиката са заради факта, че се сравняват предварителни с окончателни данни. „Спрямо първоначалните данни за миналата година няма големи разлики“, уточни Стефанов.

За него обаче е притеснителен фактът, че основни инвеститори през първите месеци са фирми от Холандия и Люксембург, т.е не става въпрос за инвестиции в производството.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още