IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България още привлича с евтина работна ръка

Страната ни ще търси активно инвеститорите, както и ще таргетира действията си съобразно различните пазари

08:30 | 27.06.13 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Работник във фабриката на гръцката компания Staff Jeans and Co в Раковски. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Работник във фабриката на гръцката компания Staff Jeans and Co в Раковски. Снимка: Ройтерс

Един от факторите, които привличат чуждите инвеститори у нас, все още е евтината, макар и добре квалифицирана,  работна ръка. Това показа проучване в рамките на проекта на Българската агенция за инвестициите (БАИ) за популяризирането на България като инвестиционна дестинация. 

Анкетирани са представители на около 9 хил. големи компании от 15 държави, поясни Юлиан Добрев от агенция "Прагматика", изготвила проучването. Според данните страната ни е разпознаваема от инвеститорите. 

Проучването показа, че 72% от компаниите желаят да инвестират, независимо от кризата. 7,2% от тях ще насочат средствата си към България, привлечени освен от евтината работна ръка, и от ниския разход за правене на бизнес и достъпа до международните пазари. 

Добра оценка България получава и по отношение на комуникационната инфраструктура - страната ни е на челните позиции по скорост на интернет връзката, както и за стабилност на политическата обстановка.

Добрев обаче уточни, че проучването е правено в началото на годината и тогава респондентите са определили политическата среда у нас като стабилна, така че по тази точка не е отразено напрежението през последните дни у нас, както и като цяло в региона, заради протестите и в Турция. 

На базата на тези предимства България е на второ място по привлекателност в региона след Турция. 

По време на презентацията, по време на която от БАИ обясниха каква работа е свършена по проекта за популяризиране на България като привлекателна дестинация за чуждите инвеститори, Петър Бришимов от A.T. Kearney уточни и че е направен анализ за най-атрактивните сектори за инвеститорите.

Това са електрониката, химическата промишленост, хранително-вкусовата промишленост и земеделието, транспортното оборудване, транспорт и логистика, информационни технологии и комуникации, аутсорсинг, фармация и здравеопазването. По време на планираните събитията по проекта е било заложено точно на тези сектори, стана ясно от презентациите. 

През последните месеци е имало 12 форума в страни от ЕС, САЩ и Азия, чиято цел е била привличане на чужди инвеститори. Изготвени са рекламни спотове, излъчени по бизнес телевизии в тези държави. Като част от проекта, продължил 3 години, са били публикувани и рекламни карета във водещи бизнес печатни и онлайн издания, отчетоха от БАИ. 

Юлиан Добрев уточни по време на презентеациите в столичния хотел "Шератон", че на базата на този проект на БАИ е изготвена и стратегия за привличане на преки чуждестранни инвестиции до 2020 година. Ключовото в него е, че страната ни вече ще бъде активна в търсенето на чуждите инвеститори, а няма да изчаква компаниите да се заинтересуват от инвестиции в България. 

Действията ще бъдат таргетирани към конкретните пазари и диверсифицирани за отделните сектори, гласи още стратегията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
Barona
преди 10 години
И аз имам приятели работещи в Англия със Селфемплойд статут( ЕТ ), но от месец Август 2009 год. е затегнат режима за издаването на този статут и от 10 човека подали за НИН в Джобс центровете на 9 човека отказват, след което без този НИН не можеш да получиш разрешително за работа ! ;) Тези проблеми ще изчезнат след 01.01.2014 год. като отпаднат ограниченията за работа в ЕС за българи и румънци !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Точно така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 5
Klakson
преди 10 години
Според мен заплатите в България съответстват точно на количеството полезна работа, което българският служител отхвърля, т.е. работи се крайно неефективно, на принципа един работи четирима го гледат. За това са виновни най-вече работодателите, които не могат да си организират правилно бизнеса и разчитат единствено на евтината работна ръка. А който не е доволен от заплатата си, нека започне собсвен бизнес и да дава на служителите си европейски заплати, да видим как ще се справи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
Rumen_
преди 10 години
Аз имам приятели, които работят законно в Англия, въпреки ограниченията. Начин винаги има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
Barona
преди 10 години
Явно не си достатъчно информиран по темата с ограниченията за работа в ЕС за българи, всеки може да отиде в дадена страна в ЕС на екскурзия примерно, но за да работи му трябва разрешително за работа(с изключение на някои държави които са махнали вече ограниченията за работа) което се получава много трудно за сега и което ще отпадне след 01.01.2014 год. (изключвам заобиколните начини с регистрирането на фирма в дадена страна за да може да се работи)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
albobo76
преди 10 години
Пълни глупости за пред *** - Заплатите в БГ са най-ниските в света. Само племето Бонга-Бонга в Екваториална Африка има такива заплати и това е така вече 23 г. Ако ниските заплати бяха достатъчни, за да привличат инвестиции, вече щяхме да сме един малък Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
Rumen_
преди 10 години
Тези ограничения, които ги има сега на практика не могат да спрат никой. Който наистина иска да работи - отиба и работи. Та не виждам какво толкова ще се промени след 01.01.2014
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
но преди това, ще прочетем десетки приспивни статийки колко е добре ситуацията и особенно очакванията за бъдещето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
Barona
преди 10 години
След 01.01.2014 год. като паднат ограниченията за работа в целия ЕС за българите тази евтина работна ръка ще започне да бяга от *** и максимум до 2016 год. вече почти няма да има работна ръка в *** ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още