IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев: Започнахме активно да търсим инвеститори, а не да ги чакаме да дойдат сами

През последните месеци бяха организирани серия от инвестиционни форуми, предизвикали сериозен интерес, отчете икономическият министър

10:50 | 18.12.12 г. 2
Добрев: Започнахме активно да търсим инвеститори, а не да ги чакаме да дойдат сами

Серията инвестиционни форуми, организирани от Българската агенция за инвестиции, дават резултат. Това отчете икономическият министър Делян Добрев в интервю за "Нова телевизия". 

"Само от Китай имаме три конкретни проекта за производство на автобуси, като един от тях стартира още през миналата седмица“, коментира той, визирайки инвестицията на BYD за асемблирането на електроавтобуси в Брезник. Компанията ще инвестира 135 млн. евро в проекта.

Втората инвестиция също е свързана с електроавтобуси, които обаче не са с батерии, а с кондензатори, а третата – с конвенционални автобуси. Министър Добрев обаче не уточни конкретни подробности по тези проекти.
Положително е, че чуждите инвеститори вече се насочват извън София.

Последните години са трудни за привличане на инвестиции, заради сериозната рецесия в целия свят, призна още Добрев. В опит да бъде преодолян този проблем стартирахме серия инвестиционни форуми, обясни още икономическият министър.

„Стратегията ни е да „отидем“ при инвеститорите, а не да чакаме те да се сетят за нас“, обясни още той.
Досегашните форуми са имали успех, отчете още икономическият министър. Те са били посетени от фирми, които досега не са инвестирали в страната ни и представените възможности са ги заинтригували. „Някои от тях започнаха да правят проучвания как да инвестират в страната“, каза още Добрев.

Делян Добрев коментира и въпроса за пушенето на закрито. Становището му е, че данните на туристическия бранш са показали значителен спад на посетителите спрямо миналата година. Той обаче не подкрепя връщането на стария режим, а е склонен да подкрепи по-гъвкав режим.

„Виждам затруднението на малките и средните предприятия и съм склонен да подкрепя консенсусно решение“, обясни още Добрев.

Той допълни още, че се надява на по-продължителен туристически сезон. На този етап данните потвърждават очакванията за по-високи приходи, тъй като има ръст на чартърните полети и резервациите от страна на чуждите туристи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
slavkovrr
преди 11 години
Ето още едно изказване на министъра : " ВМЗ-Сопот не се източва. Просто губи пазарни позиции заради частни конкуренти и затова трябва едно ново управление на предприятието с частен купувач, който да го направи по-конкурентоспособно." Е какви да са конкурентите- само държавни? И как така "Кинтекс", изведнъж дава 1 мил. лв, на завода? Дължал ли му ги е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 11 години
След активното търсене ще последва активно гонене...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още